latinica  ћирилица
25/04/2019 |  13:10 ⇒ 13:11 | Autor: SRNA

Ćorić: Rezervni sastav policije jača Srpsku

Formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj nesumnjivo je jedna od najznačajnijih odluka aktuelnog saziva Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, ocijenio je poslanik SNSD-a Nedeljko Ćorić.
Nedeljko Ćorić -
Nedeljko Ćorić

- Formiranje rezervnog sastava policije jača Republiku Srpsku i podiže nivo sigurnosti svih njenih građana - naveo je Ćorić u saopštenju i dodao da je ponosan što je bio dio onih koji su učestvovali i podržali donošenje nacrta Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Prema njegovim riječima, to je dugoročno važna odluka koja će garantovati da će Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i u budućnosti biti sposobno da odgovori svim zahtjevima i novim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona i Evrope.

- Rezervni sastav snaga bezbjednosti je praksa koju imaju mnoge zemlje koje se smatraju najdemokratskijim i najsigurnijim državama i zbog toga ne vidim ništa sporno u činjenici da je tim putem krenula i Republika Srpska - naveo je Ćorić.

Kao predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, on je ocijenio da je ta odluka od naročitog značaja za stanovnike pograničnih dijelova Republike Srpske, gradova i opština koje se nalaze na takozvanoj "migrantskoj ruti", kao što je Bijeljina.

- Vjerujem da će Rezervni sastav policije biti od posebnog značaja za građane Bijeljine i drugih graničnih opština i gradova koji su svakodnevno izloženi sve jačem pritisku migrantske krize - naveo je Ćorić.

On je naveo da, uz uvažavanje i teškog položaja migranata, mnogo građana ima strah za bezbjednost svoje porodice i imovine.

- Iako MUP Republike Srpske zaista čini sve da dodatnim angažovanjem kontroliše ovu situaciju, svakako će biti ogromna pomoć kada se u taj proces uključe dodatne, profesionalno obučene snage - zaključio je Ćorić.

Komentarišući jučerašnje saopštenje OHR-a u kom se vlasti Republike Srpske pozivaju da prekinu sa zakonodavnim aktivnostima u vezi sa formiranjem rezervnog sastava, Ćorić je naveo da OHR nema legitimitet da sprečava ili stopira ono što nesumnjivo jesu dejtonske nadležnosti Srpske.

- Policija i unutrašnji poslovi su isključiva nadležnost entiteta i to je jasno definisano Dejtonskim sporazumom. U tom smislu Republika Srpska ima potpuno pravo da za svoje građane organizuje policijske snage na način koji će u najvećoj mjeri štititi njihovu sigurnost - navodi se u saopštenju.

Ćorić je ocijenio da je OHR, po ko zna koji put, podlegao pritisku političara i dijela javnosti iz Federacje BiH koji bez ikakvih dokaza i gotovo histerično napadaju ovu odluku.

- Protivnici ove odluke neargumentovano je karakterišu kao nedejtonsku, antievropsku, usmjerenu protiv stabilnosti BiH i jednog naroda ali takve ocjene su politikantske i zaista bez ikakvog osnova. Rezervni sastav policije, kao i uostalom i generalno MUP Republike Srpske, su u službi zaštite sigurnosti svih građana bez obzira na etničku i nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost - poručio je Ćorić.

On kaže da je očekivano da će napadi doći od onih koji su protiv svakog jačanja institucija Republike Srpske, ali da ga kao narodnog poslanika zabrinjava i rezigniraju osude dijela opozicije iz Republike Srpske i nekih kolega iz Narodne skupštine.

- Moj stav, kao što je i politika SNSD, jeste da bez obzira na pripadnost stranci postoje određeni inetersi koji su iznad stranačkih, a to su interesi Republike Srpske. SNSD je to nebrojena puta pokazao i dokazao idući i na štetu stranke kako bi se postiglo najbolje za Srpsku - istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, sa druge strane ima poslanika koji od Narodne skupštine prave cirkus i koriste je za ličnu promociju i medijsku pažnju.

- To je sramotno prije svega za stranke koje predstavljaju i suguran sam da će, kao i mnogi slični prije njih, brzo biti zaboravljeni i otići u političku penziju - naveo je Ćorić.

On je istakao da izazovna i teška vremena posebno od političara zahtijevaju odgovornost i ozbiljnost da se odgovori na probleme i potrebe građana koji su brojni.

- Moramo to imati na umu u svakoj prilici i kod donošenja svakog akta i odluke - zaključio je Ćorić.