latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:36 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Brod: Služen parastos za 88 Srba ubijenih u proteklom ratu

Na gradskom groblju u Brodu danas je služen pomen za 88 ubijenih Srba čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice koja je otkrivena nakon oslobođenja ove opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić podsjetio je da su od marta do oktobra 1992. godine hrvatsko-muslimanske snage formirale logore za Srbe u kojima je veliki broj i ubijen.

- U masovnoj grobnici na gradskom groblju, nakon oslobođenja Broda, pronađena su tijela 88 ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA. Prva ekshumacija izvršena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela - rekao je Vidić.

On je naveo da je u martu 2000. godine Boračka organizacija Brod postavila spomen-ploču na mjestu masovne grobnice.

- Јoš nema procesuiranih za ovaj stravičan zločin nad srpskim narodom. Živimo u vjeri i nadi da će doći dan kada će zločinci odgovarati, a istina ugledati svjetlost dana - rekao je Vidić.

Ankica Kojić je u masovnoj grobnici pronašla posmrtne ostatke muža koji je
poginuo 9. marta 1992. godine, a tijelo je pronađeno u maju naredne godine.

- Pronađeno je tijelo bez glave. Tako je i sahranjen. Svaki put mi je sve gore kada dođem ovdje. Sin je obolio psihički od tuge za ocem - priča Kojićeva.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić rekao je da se danas obilježava dan kada je započeta ekshumacija tijela pronađenih u masovnoj grobnici.

- Snage koje su vladale tada Brodom počinile su stravične zločine, ubistva i mučenja, a najviše je pronađeno tijela civila i mladih vojnika ЈNA - kaže Kokić.

On podsjeća da već treću godinu opštinska Boračka organizacija organizuje ovaj pomen, dodajući da je u narednom periodu neophodno obnoviti spomen-ploču i ispisati imena svih žrtava.

Vijence kod spomen-ploče položile su porodice ubijenih, delegacija Boračke organizacije Brod, te predstavnici lokalne zajednice i političkih partija.