latinica  ћирилица
25/04/2019 |  15:27 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od formiranja Prve šipovačke lake pješadijske brigade

U Šipovu je danas obilježeno 27 godina od formiranja Prve šipovačke lake pješadijske brigade iz koje je u proteklom ratu poginulo 125 boraca, a 320 ranjeno.
Šipovo (foto:panoramio.com) -
Šipovo (foto:panoramio.com)

Služena je molitva za poginule i položeni su vijenci na Centralnom spomen-obilježju u Šipovu i na Vojničkom groblju u Natpolju, gdje su sahranjena 62 poginula borca ove brigade.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da su Vojsku Srpske činile ratne jedinice koje su bile u neposrednoj borbi sa neprijateljskim snagama.

- One su branile srpski narod i po meni najveće istorijsko djelo sa ove strane Drine - Republiku Srpsku. Naša je obaveza da Republiku branimo, čuvamo i da stvaramo uslove za život i rad, prije svega, onih koji su je stvorili - istakao je Miletić.

Komandant Tridesete pješadijske divizije general Momir Zec rekao je da je ova brigada sve zadatke izvršavala odgovorno.

- Ova brigada bila je u sastavu tridesete divizije i sve zadatke od formiranja do završetka rata izvršavala savjesno, sačuvala narod i dala veliki doprinos u odbrani Republike Srpske - naglasio je Zec.

Prvi načelnik štaba Prve šipovačke lake pješadijske brigade i komandant bataljona potpukovnik Milorad Ćirko govorio je o ratnom, slavnom i teškom putu šipovačke brigade za odbranu Srpske, podsjetivši da je formirana na Vaskrs 26. aprila 1992. godine prema naređenju komandanta 30. pješadijske divizije pukovnika Stanislava Galića.

- Brigadu je popunjavalo ljudstvo sa područja opština Šipovo, Јajce i dijelom Mrkonjić Grada. Brigada je imala od 1.500 do 1.950 boraca u zavisnosti od perioda, a u odbrambeno-otadžbinskom ratu iz njenog sastava poginulo je 125 boraca, a 320 ranjeno - naveo je Ćirko.

Vijence su danas položili predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Tridesete pješadijse divizije i Prve šipovačke pješadijske brigade, Boračke organizacije Republike Srpske i Boračke organizacije Šipovo, Policijske stanice Šipovo, te delegacije susjednih opština i boračkih organizacija.