latinica  ћирилица
25/04/2019 |  16:53 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Obred "Omivanja nogu" u manastiru Treskavac

Na Veliki četvrtak, u manastiru Treskavac kod Ribnika, služena je Sveta arhijerejska liturgija. U prisustvu vjernika, episkop bihaćko-petrovački Sergije, uz služenje više sveštenomonaha i sveštenika ove eparhije, obavio je obred Omivanja nogu u skladu s drevnom i pomalo zaboravljenom bogoslužbenom tradicijom.

U pojedinim patrijaršijama, kao u drevnoj Јerusalimskoj, Ruskoj i Grčkoj patrijaršiji, obavlja se obred Omivanja nogu. U manastiru Treskavac, na Veliki četvrtak, vjernici iz cijele Srpske, prvi put prisustvovali su svečanom obredu.

Svečani obred Omivanje nogu obavlja se po uzoru na Hristov postupak na Tajnoj večeri kada je u znak smirenja oprao noge svojim učenicima.

- Hristos je time pokazao da on nije došao da njemu služe nego je on došao da služi. Onaj ko želi da bude prvi on treba da svojim smirenjem da pokaže ostalima jedan obrazac savršene ljubavi - kaže Predrag Vujić, vjeroučitelj iz Ribnika.

Ovo je druga godina kako se na Veliki četvrtak u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji obavlja svečani obred Pravoslavne crkve.

- Upravo poruku Hristovu koju je on rekao da i mi jedni drugima peremo noge, tako pokažemo primjer. Ono što je on učinio to je primjer njegov, kao gospodar i učitelj, kao onaj koji je prvi da opere slugama svojim noge, tako i mi koji smo na prvim mjestima i po dužnosti i zvanju, treba da pokažemo primjer drugima - istakao je Sergije, Episkop bihaćko- petrovački.

Tokom Svete arhijerejske liturgije, episkop bihaćko- petrovački Sergije rukopoložio je đakona Nemanju Rosića u čin sveštenika.