latinica  ћирилица
25/04/2019 |  17:51 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Film "S ruba pameti" na festivalu u Kazanju (VIDEO/FOTO)

Film "S ruba pameti" Milane Majar u produkciji RTRS biće prikazan u okviru takmičarskog programa 15. Međunarodnog festivala muslimanskog filma, koji se održava u Kazanju, prestonici Republike Tatarstan od 24. do 30. aprila.

U takmičarskom programu biće prikazano 55 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz različitih zemalja svijeta. Paralelno sa takmičarskim programom upriličene su i brojne nekonkurentne i specijalne projekcije, ceremonije, javne diskusije, kreativni sastanci, konferencije, koncerti, muslimanske modne revije i drugi događaje i aktivnosti.

Za titulu najboljeg ostvarenja takmičiće se filmovi iz Francuske, Njemačke, Srbije, Portugala, Islanda, Bosne i Hercegovine, Rusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Azerbejdžana, Јermenije, SAD, Turske, Irana, Nepala, Avganistana, Bangladeša, Kenije, Maroke, Egipta. Žiri festivala čine poznati filmski stručnjaci iz deset zemalja. Moto festivala je "Dijalog kultura kroz kulturu dijaloga".

Filmski festival

Iako je Međunarodni festival muslimanske kinematografije u Kazanju prvobitno zamišljen kao platforma za muslimanske filmske stvaraoce, vjerska pripadnost filmskih stvaraoca, koji su poslali svoja ostvarenja nije uzeta u obzir tokom procesa oizbora. Važno je da njihovi filmovi promovišu ideje tolerancije i mirotvorstva, kao i načine za izgradnju konstruktivnog multikulturalnog dijaloga.

Kazanj- Milana Majar

Tokom svog postojanja, festival je stekao status prestižnog foruma kinematografa, postao je nezamjenjiv atribut kulturnog života Kazanja, manifestacije koja doprinosi jačanju imidža Kazana kao kulturne prestonice. Festival su 2005. godine osnovali Ministarstvo kulture Republike Tatarstan, Izvršni odbor Gradske uprave i gradonačelnik Kazanja i Vijeće muftija Ruske Federacije.

Kazanj- filmski festival