latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:45 ⇒ 18:47 | Autor: RTS

Kineski mediji o susretu Vučića i Sija

Kineska agencija Sinhua prenijela je vijest o susretu predsjednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Pekingu, u okviru drugog foruma "Pojas i put".
Vučić i Si - Foto: RTRS
Vučić i SiFoto: RTRS

Sinhua je navela da je Si rekao da bilateralna saradnja Kine i Srbije u različitim oblastima polako napreduje od uspostavljanja strateškog partnerstva 2016. godine.

Osim toga, pojačano je i uzajamno političko povjerenje i obje strane su čvrsto podržavale suštinske interese partnera.

Vijest Sinhue o susretu Vučića i Sija prenijeli su vodeći kineski mediji kao što su Čajna dejli, Global tajms, kineski Pipl i Kineski radio internacional.

Sinhua je navela reijči kineskog presjednika o važnoj poziciji Srbije u okvirima inicijative "Pojas i put", kao i međusobnom odnosu dvije zemalje.

- Obje strane treba da unaprijede međuljudske i kulturne razmjene i uzajamno učenje, poboljšaju veze među ljudima, ojačaju međunarodnu saradnju u multilateralnim oblastima, zajednički podrže multilateralizam i promovišu svjetski mir i razvoj - izjavio je Si.

Vučić je naveo da Srbija čvrsto podržava i aktivno učestvuje u saradnji u okviru inicijative "Pojas i put", koja donosi korist ljudima u Srbiji i ostatku svijeta.

Glavni projekti izgrađeni uz pomoć Kine uveliko su promovisali ekonomski razvoj Srbije.

Dvojica predsjednika su nakon sastanka zajedno svjedočili potpisivanju dokumenata o bilateralnoj saradnji u okviru zajedničke izgradnje "Pojasa i puta".

U danu kada su se susreli predsjednici i otvorena konferencija, na kineskoj televiziji emitovan je film o Željezari Smederevo.

Državna televizija Si-Si-Ti-Vi je emitovala je ovaj prilog kao primjer uspješne kineske investicije u Srbiji, za koju je danas Vučić i u Pekingu rekao koliko je ona bila važna za srpsku privredu i bila spas za Smederevo i ljude u ovom gradu.