latinica  ћирилица
25/04/2019 |  20:14 | Autor: SRNA

Molba Beogradu za izručenje Svetozara Marovića

Crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo je srpskim kolegama molbu za izručenje Svetozara Marovića radi odsluženja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.
Svetozar Marović (Foto: rtcg.me) -
Svetozar Marović (Foto: rtcg.me)

U saopštenju crnogorsko Ministarstvo pravde podsjeća da je takva procedura sa drugim osobama koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju.

- Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle dvije godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde da, ne čekajući više hapšenje Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje - dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da očekuju da će upućivanje molbe za izručenje Svetozara Marovića dodatno podstaći nadležne organe Srbije na ispunjavanje međunarodnih obaveza, odnosno hapšenje Marovića i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Ministarstvo pravde Crne Gore proslijedilo je nadležnim organima Srbije i zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru, kojom je zatraženo da zatvorska kazna u trajanju od jedne godine koja je izrečena osuđenom Milošu Marović bude izvršena u Srbiji.

Zamolnica je, kako se navodi, uslijedila nakon što je Osnovnom sudu u Kotoru dostavljeno zvanično obavještenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore da je Miloš Marović po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo, budući da mu je dodijeljeno državljanstvo Srbije.

U svijetlu te činjenice, prema važećim međunarodnim ugovorima, Srbija nije u obavezi da Crnoj Gori izruči sopstvenog državljanina koji je osuđen na zatvorsku kaznu manju od dvije godine.

Presudom Višeg suda u Podgorici Marović je osuđen na kaznu zatvora i na novčane kazne, nakon što je prizano da je vođa kriminalne organizacije koja je opštinu Budva oštetila za više miliona evra.

Tim presudama određen je rok za plaćanje novčanih kazni i istovremeno je određeno da se, ukoliko se one ne plate, zamijene kaznom zatvora.

Marović je osuđen na tri godine i 10 mjeseci zatvora, 100.000 evra novčane kazne i obavezan je da vrati više od milion evra državi.