latinica  ћирилица
25/04/2019 |  20:30 | Autor: SRNA

Sarajevo: Protest ljekara 11. maja

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH najavio je za 11. maj mirni protest članstva u Sarajevu, navodeći da će, ukoliko do tada ne budu riješeni zahtjevi, to biti uvertira za generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata Rifat Rijad Zaid rekao je danas da protest, koji je najavljen za 11. maj, neće ugroziti pacijente, jer će zdravstvene ustanove raditi prema uobičajenom režimu tokom vikenda, prenose federalni mediji.

Zaid je naveo da sindikat ne može da potpiše novi kolektivni ugovor iz vlastite branše nakon isteka starog zbog toga što federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada FBiH, odgađa da vrati reprezentativnost tom sindikatu.

On je na konferenciji za novinare rekao da je posljedica nepotpisivanja kolektivnog ugovora neriješen radno-pravni status ljekara, što je problem koji u ovom slučaju pogađa sarajevske i tuzlanske ljekare i direktno dovodi u pitanje njihov ostanak u ovom dijelu BiH, a time utiče i na zdravstveni sistem.

- Ako ljekari neće imati svoj kolektivni ugovor, to će neumitno dovesti do osipanja kadra iz zdravstvenog sistema - naglasio je Zaid.

On je rekao da će protest 11. maja početi na trgu gdje je sjedište institucija BiH u Sarajevu, a potom nastavljen ispred zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta FBiH.