latinica  ћирилица
26/04/2019 |  08:06 ⇒ 10:47 | Autor: RTRS

Dodik danas sa poglavarom Rimokatoličke crkve

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se s papom Franjom u Vatikanu. Nakon sastanka biće održan bilateralni razgovor sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Njega i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović na aerodromu u Rimu sinoć su dočekali predstavnici protokola Vatikana pri Svetoj Stolici, kao i predstavnici Ambasade BiH u Italiji.

Dodik je najavio da će tokom zvanične posjete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu.

On je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije. Tokom posjete će, kaže, biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu, jer i sam papa Franjo snažno promoviše saradnju i mir.

Komentarišući izjavu Šefika DŽaferovića, da posjetu Vatikanu ne realizuje u ime Predsjedništva, Dodik poručuje da je ovo zvanična posjeta.