X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
26/04/2019 |  10:35 | Izvor: SRNA

Novi nazivi ulica po Aćif-efendiji i Ademu Demaćiju

Skupština opštine Tutin, u kojoj većinu ima bošnjačka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, donijela je odluku o utvrđivanju i promjenama naziva ulica, među kojima su sporni nazivi po Aćif-efendiji i Ademu Demaćiju.
Sulejman Ugljanin - Foto: TANЈUG
Sulejman UgljaninFoto: TANЈUG

Takva odluka donesena je uprkos protivljenju koalicionog partnera SDP-a, čiji je osnivač potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, a protiv usvajanja prijedloga bili su i odbornici Stranke pravde i pomirenja bivšeg muftije Muamera Zukorlića.

Tako su se među novim nazivima ulica našle kontroverzne ličnosti poput Aćifa Hadžiahmetovića, saradnika njemačkog okupatora za vrijeme Drugog svjetskog rata, poznatijeg kao Aćif-efendija, kao i jednog od najpoznatijih ideoloških vođa kosovskih Albanaca Adema Demaćija, javio je lokalni portal Indeksonlajn.

Poslije invazije Sila osovine na Јugoslaviju za vrijeme Aprilskog rata 1941. godine, Aćifa Hadžiahmetovića je za gradonačelnika Novog Pazara imenovao njemački okupator na teritoriji vojne uprave u Srbiji.

Bio je član centralnog odbora Druge prizrenske lige, a krajem rata partizani su ga strijeljali zbog saradnje sa okupatorom i za masovne ratne zločine nad Srbima i ubistva Albanaca i muslimana koji su bili protiv njegove vlasti.

Među novim nazivima ulica u Tutinu su i imena prvog predsjednika samoproglašenog Kosova Ibrahima Rugove i pojedinih članova sjeničke konferencije, na kojoj je 1917. godine donesena odluka o vraćanju Sandžaka BiH.

U ukupno 799 naziva ulica najviše se mogu vidjeti nazivi dati po biljnim vrstama poput koprive, zove, hibiskusa, nane, gloga i jablana.