latinica  ћирилица
26/04/2019 |  11:11 | Autor: SRNA

Veće kazne Šišićima i Šuši za zločine nad Srbima

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH osudilo je Muhameda Šišića na 10 godina zatvora, a Aziza Šušu i Tarika Šišića na zatvorske kazne po osam godina za ratni zločin protiv srpskih civila u avgustu 1992. godine na području sela Kukavice, opština Rogatica.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Iz Suda BiH saopšteno je da je Apelaciono vijeće ovu presudu donijelo uvaživši žalbu Tužilaštva BiH i preinačivši presudu Suda BiH od 17. oktobra prošle godine kojom je Muhamed Šišića bio osuđen na osam, a Šuša i Tarik Šišić na po pet godina zatvora.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH odbilo je žalbe branilaca optuženih kao neosnovane, pa drugostepena presuda u ostalom dijelu ostaje neizmijenjena.

Drugostepenom presudom Suda BiH u ovom predmetu Emir Drakovac osuđen je na zatvorsku kaznu od 11 godina, s tim da mu je uzeta kao utvrđena ranije izrečena jedinstvena zatvorska od 14 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika po presudi Suda BiH od 7. marta 2017. godine, pa je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Protiv te presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH uvaži žalbu kao osnovanu, te preinači drugostepenu presudu i optuženima izrekne kazne zatvora u dužem trajanju.

Branilac Muhameda Šišića žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i zbog odluke o kazni, a sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, presudu preinači i optuženom izrekne oslobađajuću presudu ili blažu kaznu, ili pak da presudu ukine i zakaže novi glavni pretres.

Branilac Aziza Šuše žalbu je izjavio zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede Krivičnog zakona, kao i zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cjelosti prihvati žalbu kao osnovanu, pobijanu presudu preinači i optuženog oslobodi od optužbe u cjelosti.

Branilac Tarika Šišića žalbu je izjavio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i odluke o kazni, a sa prijedlogom da trećestepeno vijeće Apelacionog odjeljenja pobijanu presudu preinači i okrivljenog oslobodi od optužbe.

Odgovore na izjavljene žalbe dostavili su i Tužilaštvo BiH, branioci optuženih Aziza Šuše i Tarika Šišića, dok su branioci optuženih Muhameda Šišića i Aziza Šuše dostavili odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva, sve sa prijedlogom da se žalba suprotne strane odbije kao neosnovana.