latinica  ћирилица
26/04/2019 |  11:22 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Trećeg dana štrajka sastanak sa upravom rudnika iz Banovića

Predstavnici grupe rudara iz Banovića, koji štrajkuju već treći dan, trebalo bi danas da se sastanu sa upravom Rudnika mrkog uglja u Banovićima.
Treći dan štrajka u Banovićima - Foto: klix.ba
Treći dan štrajka u BanovićimaFoto: klix.ba

Rudari treće smjene iz jame Omazići sinoć nisu ušli u rudarsko okno, a noć su proveli s ostalim rudarima kako bi postigli dogovor o izboru članova pregovaračkog tima koji će danas razgovarati s upravom Rudnika.

Oni će tokom današnjeg sastanka iznijeti svoje zahtjeve, a to su poboljšanje uslova rada te povećanje plata i toplog obroka, prenosi portal Kliks.

Tehnički direktor Rudnika mrkog uglja u Banovićima Ibrahim Lapandić rekao je da zasad nema promjena u vezi sa štrajkom grupe rudara.

- Mi ćemo u toku dana razgovarati s jednom grupom predstavnika i Sindikatom, kako bismo vidjeli gdje su problemi. Ako utvrdimo da je bilo propusta, rješavaćemo ih - rekao je Lapandić.

On tvrdi da štrajk u Banovićima ne vodi sindikat radnika, već jedna grupa rudara.

- Vidjećemo šta ćemo s njima riješiti u toku dana. Mi smo od njih od početka tražili da odrede predstavnike kako bismo vidjeli gdje su problemi i kako da ih riješimo. Do toga je danas došlo - naveo je Lapandić.

On jem istakao da je ovaj rudnik drugog dana štrajka zabilježio gubitak u proizvodnji od hiljadu tona uglja.

- Јuče je sitniji gubitak u odnosu na prethodni dan. Ali, to ćemo nadoknaditi u narednim danima pojačanim radom. Volja radnika postoji da to nadoknadimo - naveo je Lapandić.

Nakon jučerašnje deblokade željezničke pruge u popodnevnim časovima uspostavljen je željeznički saobraćaj.

Osim grupe rudara iz jame Omazići, u Rudniku mrkog uglja u Banovićima na poslu je i danas 2.850 rudara.

Kada je riječ o ranijem smanjenju plata, iz uprave Rudnika su juče potvrdili da je do toga došlo zbog smanjenja obima proizvodnje za skoro 40 odsto i dodatnog zapošljavanja 150 lica.