latinica  ћирилица
26/04/2019 |  12:28 | Autor: SRNA

Putin: Reagovati na protekcionizam

Međunarodna zajednica treba da reaguje na primjere protekcionizma, a jednu njegovu formu predstavljaju nelegitimne jednostrane sankcije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu "Pojas i put" u Pekingu.
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru) -
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

- Važno je da se razvije efikasan odgovor na rizike od fragmentacije političkog, ekonomskog i tehnološkog prostora, na rastući protekcionizam u njegovom naopasnijem obliku čestog korištenja nelegitimnih jednostranih restrikcija koje se usvajaju uz zaobilaženje Savjeta bezbjednosti UN ili, što je još gore, u obliku trgovinskih ratova - rekao je Putin.

On je dodao da međunarodna zajednica treba da sarađuje da bi prevazišla prijetnje poput usporavanja globalnog ekonomskog rasta, razlike u razvoju među različitim državama i tehnološke zaostalosti.

- Rekao sam mnogo puta i želim da ponovim da te negativne tendencije kreiraju osnovu za terorizam, ekstremizam i nelegalnu migraciju i stoje iza ponovnog podsticanja starih i pokretanja novih regionalnih sukoba - naglasio je ruski predsjednik.

Putin je dodao da područje evroazije može da postane primjer razvoja svekupune pozitivne agende za rješavanje pomenutih i ostalih problema.