latinica  ћирилица
26/04/2019 |  16:51 | Autor: SRNA

Brisel: Stevandić iznio stav Srpske o vojnoj neutralnosti

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić prezentovao je u Briselu stavove Republike Srpske o evroatlantskom putu BiH i pozvao se na stav Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je na jubilarnom stotom Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Briselu, u raspravi u okviru treće sesije "Nezavršene aktivnosti NATO politike otvorenih vrata", naglasio da će Srpska i dalje podržavati program Partnerstvo za mir i saradnju BiH sa NATO u okviru tog programa, na šta upućuju i regionalni i globalni bezbjednosni izazovi i vrijeme u kojem živimo.

Ističući da u Parlamentarnoj skupštini BiH još nije izabrana delegacija u Parlamentarnu skupštinu NATO, Stevandić je iznio mišljenje da su u BiH trenutno legalna dva koncepta oko stavova o evroatlantskim integracijama i NATO, od kojih je, kako je rekao, jedan definisan u Zakonu o odbrani BiH, a drugi u stavu parlamenta Srpske o vojnoj neutralnosti.

Stevandić je zaključio da je i zakone i ustavna rješenja u vezi sa ovim i svim drugim pitanjima u BiH potrebno donositi konsenzusom predstavnika sva tri naroda, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić, u raspravi o stanju evroatlantskog puta BiH, Gruzije i Ukrajine, kojom je moderirao šef Delegacije Letonije u Parlamentarnoj skupštini Ojars Eriks, prezentovao i različita viđenja u BiH oko evroatlantskog puta, što je, kako je rekao, u ovom trenutku predmet brojnih rasprava.

On je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine izglasala stav o vojnoj neutralnosti, što je, kako je naveo, BiH stavilo pred nove izazove na putu ka članstvu u NATO.

Sarajlić je naglasio da nastavak unutrašnjeg dijaloga u BiH o evroatlantskoj budućnosti, kao i poštivanje zakona, deklaracija i rezolucija, te dokumenata i sporazuma koji se realizuju sa NATO-om nema alternativu.

Prema Sarajlićevim riječima, bilo kakav isključiv i jednostran pristup i odluke nisu put koji će doprinijeti dobrim rješenjima.