latinica  ћирилица
26/04/2019 |  18:32 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Opština Lopare sanira štetu uzrokovanu klizištima 2014. godine

Opština Lopare uspjela je u velikoj mjeri da sanira štetu procijenjenu na 21 milion maraka koje su uzrokovala klizišta 2014. godine. Uz pomoć Vlade Republike Srpske i brojnih donatora u sanaciju infrastrukture uložena su značajna sredstva, renovirano je tridesetak kuća, 71 porodica dobila je novi krov nad glavom, a do kraja godine biće stambeno zbrinuto ukupno stotinu porodica.

Kuća Bore Ostojića u naselju Potok našla se na vrhu podivljalog klizišta, pa je svaka noć provedena u njoj bila ispunjena zebnjom. Četvoročlana porodica ovih dana očekuje preseljenje u novi dom .

- Znači puno, pogotovo sad u godinama kad sam i bolestan - rekao je Ostojić.

Prije više od dvije godine u naselje Slatina doselila se i porodica Maksimović.

- Imali smo sve što je trebalo za jedan normalan život, međutim to je sad sve udrobljeno i propalo. Gore smo imali 12 objekata uz kuću - rekao je Radivoje Maksimović.

Sanaciju manjih oštećenja i gradnju novih kuća pomogli su brojni donatori, dijaspora, Crveni krst, Fond solidarnosti Republike Srpske. Uskoro bi trebalo da bude useljeno 11 kuća u naselju Slatina, a do kraja godine biće izgrađeno još 29 iz programa koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP. Korisnicima koji žive isključivo od poljoprivrede donirani su i plastenici.

- Plastenik sam dobio u okviru projekta za nastalu štetu od poplava zahvaljujući UNDP-u i opštini - istakao je Goran Spasojević.

Dio obaveza u programu stambenog zbrinjavanja preuzela je opština.

- Pet hiljada maraka po svakoj stambenoj jedinici, kao i obezbjeđivanje potrebne infrastrukture, priključaka na vodovodnu, kanalizacionu mrežu, elektromrežu, kao i obezbjeđivanje lokacija, odnosno parcela za one porodice koje nemaju svoj plac - naglasio je Rado Savić.

Najčešće zbog neriješenih vlasničkih odnosa nad zemljištem, šest porodica čije su kuće uništene ostalo je izvan svih programa stambenog zbrinjavanja, ali u Loparama vjeruju da će se i u njihovom slučaju pokazati solidarnost društva i da neće biti prepušteni sami sebi.