latinica  ћирилица
26/04/2019 |  19:24 ⇒ 27/04/2019 | 07:58 | Autor: RTRS

Vučić: Rusija neće dozvoliti da bilo ko dira Srbiju

Rusija će pomagati i podržavati Srbiju i neće dozvoliti napade na Srbiju u bilo kom smislu, osim u političkom, prenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poruku predsjednika Rusije Vladimira Putina, poslije razgovora sa šefom ruske države o Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Foto: Twitter
Aleksandar Vučić i Vladimir PutinFoto: Twitter

Vučić je novinarima rekao da je sa Putinom razgovarao u prisustvu saradnika, a potom, dodatno, još pet minuta u četiri oka, i da je to bio svakako jedan od najdužih i najvažnijih susreta, pored onog sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, jer u Berlin, gdje će, kaže, "biti usamljeni u stavu o KiM", ide sa učvršćenom pozicijom.

- Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, poslije susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rješavanju problema Kosova - naveo je predsjednik.

Rekao je da je detaljno obavijestio ruskog predsjednika o onome što se dešava na i oko Kosova i Metohije, i da je od Putina dobio uvjeravanja da će pomagati i podržavati Srbiju i da Rusija "neće dozvoliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na Srbiju".

- Upoznao sam ga sa svim što se dešava, koliko je moguće na racionalan način o tome govoriti. Putin je bio iznenađen, zaprepašćen, da su Albanci zabranili Srpskoj listi da izađu na izbore. Samo sam slegao ramenima i rekao da ne želim da mu oduzimam vrijeme, da bi sve što bih rekao izgledalo kao da se žalim i kukam, ti prije što ga je Lavrov izvijestio o svemu tome - rekao je Vučić.

Ističe da je podrška Rusije važna, i da je pet minuta nasamo razgovarao s Putinom. Prema njegovim riječima, dodatno su učvrstili povjerenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari.

Predsjednik Srbije kaže da je sa Putinom analizirao kompletne odnose Srbije i Rusije i da su prošli kroz sve sfere društvenog života.

Vučić je istakao da su zajednički konstatovali da je važno da raste trgovinska razmjena Srbije i Rusije, što je situacija koju je Srbija uspjela da promijeni u posljednje tri godine, jer svoje obaveze isplaćuje na vrijeme i pokazuje da je pouzdan ekonomski partner Rusije.

Srbija, rekao je, plaća sve obaveze za gas, što ranije nije bio slučaj, i ne duguje novac za "Petrohemiju", a uz to Srbija uvećava izvoz i pokušava da obezbijedi izlaz na treća tržište.

Nema dijaloga bez ukidanja taksi

Vučić je naveo da bez obzira na izjave pojedinih evropskih lidera da će sastanak u Berlinu biti mesto "revitalizacije dijaloga", on ponavlja da dijaloga neće biti dok Priština ne ukine "anticivilizacijske" takse.

- Ukinite takse i imaćete dijalog, jer dijaloga neće biti bez ukidanja taksi. Ne znam kako to neko misli, ali i glavu na panj možete da mi stavite, ali se moj stav neće promijeniti - poručio je predsjednik Srbije iz Pekinga.

Upitao je o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada, kaže, oni nisu sposobni da poštuju sporazume koje su potpisali, navodeći Briselski sporazum i CEFTA sporazum.

- I kada su 2008. godine jednostrano proglasili nezavisnost Kosova, Srbija nije rušila CEFTA sporazum, ni tada, a ni 2009. i 2010. godine. Vi rušite CEFTA u novembru 2018. godine, pa nije ovo 1906. da pričamo o carinskom ratu - rekao je Vučić.

Podsjeća da su uveli i vojsku nasuprot sopstvenom "ustavu", i upitao o čemu da razgovara sa vlastima iz Prištine, kada oni nisu u stanju da se drže sporazuma koje su potpisali.

- Uslov svih uslova je slobodan protok robe, kapitala i ljudi. Vratite to i mi se vraćamo dijalogu - rekao je Vučić.

Sastanci sa mnogim državnicima

Predsjednik Srbije je izjavio da je veoma ponosan na svoju zemlju koju predstavlja u Kini, da je tokom dana imao dobre sastanke sa državnicima mnogih zemalja, kao i da je tokom svečane večere sjedio za stolom pored Si Đinpinga, Li Kećijanga i Đuzepe Kontija, dok su sa druge strane bili Vladimir Putin i Nursultan Nazarbajev.

Vučić je rekao da je danas dugo razgovarao i sa premijerom Austrije Sebastijanom Kurcem, zatim da je imao dobar bilateralni sastanak sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

- Sastao sam i sa liderima Švajcarske, Mozambika, Kenije, Vijetnama i Kanade - rekao je Vučić.

Upitan da li će uskoro donijeti odluku o izborima, kazao je da prvo ostaje da se donesu mjere u vezi sa Prištinom.

- Prvo nam ostaje da donesemo mjere u vezi sa Prištinom, poslije 10. maja, pošto ovo više nikakvog smisla nema, pa ćemo da vidimo. Razgovaraćemo o tome i sa našim zapadnim partnerima i sa našim prijateljima sa istoka, pa da vidimo šta je to što možemo da uradimo - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu jednog od lidera SZS Vuka Јeremića "da je gotov sa prvim zviždukom na mitingu", Vučić je rekao: "Čuo sam da sam gotov do Uskrsa, a danas je Veliki petak, znači imam još dan i po. Ali, i to sam slušao već 50 puta".

Kako je naveo, to nije problem, jer je njemu važno da Srbija ide naprijed i da se on bori za zemlju.

Izvor: Tanjug,RTS