latinica  ћирилица
26/04/2019 |  19:54 | Autor: SRNA

Prekinut šrajk rudara, postignut dogovor sa upravom

Rudari u Banovićima prekinuli su štrajk i postigli dogovor sa članovima uprave Rudnika mrkog uglja "Banovići" nakon devetočasovnih pregovora.
Treći dan štrajka u Banovićima - Foto: klix.ba
Treći dan štrajka u BanovićimaFoto: klix.ba

Predsjednik Skupštine sindikata Rudnika mrkog uglja u Banovićima Zijad Lačić rekao je da je dogovoreno da se rudari vrate na radna mjesta.

- Radnici podzemne eksploatacije počinju sa radom odmah da bi bio uspostavljen proizvodni proces, a zaostatak koji je nastao prekidom biće nadoknađen - naveo je Lačić.

Govoreći o sniženim platama za tri mjeseca ove godine, zbog čega je i uslijedila pobuna, Lačić je istakao da se već ranije krenulo u određene reforme, te da će, ukoliko budu utvrđene nepravilnosti, rudari dobiti naknade, prenosi "Kliks".

- U okviru zaključaka je zadužen ekonomsko-finansijski sektor da do 8. maja izvrši detaljnu analizu obračuna i isplate plata za januar, februar i mart te utvrdi da li su radnici oštećeni. Ukoliko bude utvrđeno da jesu za ove mjesece biće izvršena korekcija - naveo je Lačić.

Kada je riječ o poboljšanju uslova rada, kao i povećanju toplog obroka, Lačić je naveo da će se o tome govoriti naknadno, jer sada slijedi izrada novog pravilnika, budući da Rudnik mrkog uglja u Banovićima radi po dokumentu starom 20 godina.

- Rok za izradu pravilnika je dva i po mjeseca, jer smo ga počeli izrađivati prije 15 dana - dodao je Lačić.

Grupa rudara iz jame Omazići odbila je prije dva dana da krene na radna mjesta zbog smanjenja plate i loših uslova rada.

Oni su zahtijevali poboljšanje uslova rada u jamama, te povećanje plata i toplog obroka.

Ovo je prvi put da su se banovićki rudari pobunili zbog loših uslova rada.