latinica  ћирилица
29/04/2019 |  16:39 ⇒ 17:30 | Autor: SRNA

Tuzla: Zatraženo da institucije BiH rješavaju migrantsku krizu

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Јakub Suljkanović i gradonačelnik Tuzle Јasmin Imamović zatražili su danas u Tuzli od zamjenika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mije Krešića da se institucije BiH intenzivnije uključuju u rješavanje migrantske krize na području tuzlanskog kantona.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Suljkanović i Imamović su od Krešića zatražili da se nađe kvalitetnije sistemsko rješenje i uspostavi kvalitetniji odgovor, i sa humanog i sa bezbjednosnog aspekta, jer lokalni i kantonalni nivo vlasti nisu u mogućnosti da se samostalno nose sa novonastalom situacijom i izazovima koje sa sobom nosi migrantska kriza.

Suljkanović je rekao da je neophodno da se što prije iznađe kvalitetniji sistemski dogovor prije povećanja broja migranata i prije eventualne eskalacije ovog problema na području Tuzlanskog kantona.

Krešić je istakao da agencije u okviru Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara nastoje da adekvatno odgovore na problem ilegalnih migranata jer su svjesne da se očekuje veći broj onih koji će kao rutu, u nastojanju da dođu do zemalja EU, koristiti BiH.

Ističući da se radi o problemu koji se odnosi na širu regiju, Krešić je rekao da se kroz razgovor sa institucijama EU i međunardnim organizacijama, koje su uključene oko ovog pitanja, nađe zajedničko rješenje, jer BiH nema kapacitet da sama riješi složeno pitanje ilegalnih migracija.

Učesnici sastanka saglasni su da bi svako pojedinačno i vaninstitucionalno djelovanje otežavalo situaciju i dovelo u pitanje bezbjednost samih volontera, odnosno osoba koje samoinicijativno pomažu migrantima, navedeno je na portalu Vade Tuzlanskog kantona.