latinica  ћирилица
30/04/2019 |  10:12 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Lijek "utrogestan" od sutra besplatan

Lijek "progesteron", komercijalnog naziva "utrogestan", od sutra će u Republici Srpskoj biti besplatan za trudnice kojima je propisan zbog opasnosti od pobačaja ili prijevremenog porođaja.
Trudnoća - Foto: ilustracija
TrudnoćaFoto: ilustracija

Ovaj lijek od sutra će se nalaziti na listi "A" lijekova Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, što znači da će ga Fond u potpunosti finansirati za trudnice kojima je propisan.

Iz Fonda je saopšteno da će na ovaj način dodatno biti unaprijeđena zdravstvena zaštita trudnica u Srpskoj, što i jeste opredjeljenje Fonda i Vlade Srpske, te su proteklih godina uveli više prava s ciljem podrške natalitetu i pronatalitetnoj politici.

- U Republici Srpskoj u prošloj godini je uveden i treći postupak vantjelesne oplodnje, čime smo se po ovom pravu izjednačili sa mnogo razvijenijim zemljama. Fond zdravstvenog osiguranja je među prvima u regionu počeo da finansira i čuvanje embriona za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju potomstvo - ističe se u saopštenju.

Naglašava se da su ova proširenja prava ostvarena prvenstveno zahvaljujući stabilizaciji poslovanja Fonda i uštedama koje su postignute racionalizacijom i upravljanjem troškovima.

Iz Fonda podsjećaju da trudnicama i porodiljama u potpunosti finansiraju zdravstvenu zaštitu, a snose i sve troškove pregleda i savjetovanja za planiranje porodice, te preglede, dijagnostiku i liječenja za vrijeme trudnoće, porođaja i tokom materinstva.