latinica  ћирилица
03/05/2019 |  07:55 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

Svjetski dan slobode medija; Čestitke zvaničnika

U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su svakom društvu potrebni slobodni, profesionalni i nezavisni mediji, koji poštuju tradicionalne novinarske vrijednosti i čije je izvještavanje zasnovano na provjerenim činjenicama.

- Institucije Republike Srpske i ubuduće će, u okviru nadležnosti, omogućavati što veći stepen medijskih sloboda, da bi medijski radnici svoj odgovoran posao obavljali sa što manje prepreka i poteškoća - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je obilježavanje 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija prilika da se ukaže na značaj osnovnih principa slobode medija, kao i njihove uloge u jačanju demokratskih principa.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je, u čestitki povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, da Vlada Srpske podržava profesionalno, objektivno i nepristrasno izvještavanje s ciljem vjerodostojnog informisanja građana.

- Sloboda medija je temelj svakog demokratskog i naprednog društva, a obilježavanjem ovog dana skreće se pažnja na značaj novinarske profesije, kao i na važnost razvoja profesionalnih standarda i kodeksa novinarstva - naglasio je Višković, koji je povodom 3. maja čestitku uputio novinarima, redakcijama, urednicima i Udruženju novinara Republike Srpske.

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je 3. maj - Svjetski dan slobode medija i istakao da je parlament Srpske uvijek otvoren za saradnju sa medijima koji su važan stub demokratskog društva.

- Narodna skupština Republike Srpske i dalje će biti partner svim medijima u interesu javnosti i građana. Cilj je da svi zajedno stvorimo što bolje uslove za rad novinara i poboljšanje njihovog položaja u društvu - naveo je Čubrilović u čestitki.

On je napomenuo da je sloboda medija zagarantovana zakonom i Ustavom Republike Srpske.

Predsjednik parlamenta Srpske naglasio je da su objektivni, nezavisni i profesionlani mediji nezaobilazan korektiv društva, izrazivši nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susreću u radu, biti dosljedni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je novinarima, njihovim udruženjima i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja 3. maj, Međunarodni dan slobode medija, izrazivši želju da mediji u Republici Srpskoj i Federaciji BiH profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao i da njihovo izvještavanje bude u interesu javnosti i istine.

- Međunarodni dan slobode medija je prilika da se još jednom ukaže na činjenicu da su slobodni i odgovorni mediji veoma značajni za svako savremeno i demokratsko društvo - istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su u BiH stvoreni uslovi za rad svih medija, te da će profesionalno novinarstvo imati uvijek punu podršku društva, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić istakao je da profesionalno, istinito i pravovremeno informisanje javnosti daje značajan doprinos radu Vlade Brčko distrikta, ali i drugim sferama života ove lokalne zajednice.

Milić je, u čestitki povodom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, istakao da biti novinar znači baviti se veoma odgovornom profesijom.

Generalna skupština UN 1993. godine proglasila je 3. maj za Međunarodni dan slobode medija da bi podigla svijest država članica UN o značaju medijskih sloboda.