latinica  ћирилица
08/05/2019 |  17:40 | Autor: SRNA

Pompeo: Države da prime svoje državljane džihadiste

SAD očekuju da svaka zemlja primi nazad svoje državljane koji su se borili na strani Islamske države u Siriji, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.
Majk Pompeo (Foto: inverse.com) -
Majk Pompeo (Foto: inverse.com)

On je tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije DŽeremijem Hantom u Londonu rekao da SAD očekuju da svaka zemlja radi na tome da prihvati nazad svoje državljane i nastavi sa njihovim pritvorom, što je istakao kao ključno.

Pompeo je istakao da je o istom pitanju razgovarao sa iračkim liderima, tokom jučerašnje posjete Bagdadu.

- Države bi trebalo zajedno da rade kako bi osigurale da zapadne zemlje više nikada ne moraju da se bore protiv ovih istih terorista - naglasio je Pompeo.

Pompeo je dodao da su strani džihadisti opkoljeni i napomenuo da ih treba kontrolisati kako ne bi mogli da predstavljaju dodatnu prijetnju bilo kome bilo gdje na svijetu.

Velika Britanija je ranije ukinula državljanstvo tinejdžerki koja je napustila zemlju kako bi se pridružila Islamskoj državi.

Slučaj u Britaniji prikazao je poteškoće s kojima se zapadne zemlje suočavaju u pokušajima da dođu do rješenja u vezi sa tim šta raditi sa stranim džihadistima i njihovim ženama i djecom.

Predsjednik SAD Donald Tramp ranije je pozvao Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku da prime više od 800 zarobljenih boraca Islamske države i da protiv njih pokrenu sudski postupak.