latinica  ћирилица
09/05/2019 |  15:37 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

Skoplje: Nikoli Vukoliću uručena nagrada "Orfej"

Na upravo otvorenom Međunarodnom sajmu knjiga u Skoplju, danas je književniku Nikoli Vukoliću iz Banjaluke uručeno veliko i značajno priznanje "Orfej" za knjigu eseja i kritika "Zabilježeno, opet" koju dodjeljuje Fondacija za kulturnu i naučnu afirmaciju i prezentaciju Makedonija present iz Skoplja i izdavačka kuća Feniks.
Nikoli Vukoliću uručena nagrada - Foto: RTRS
Nikoli Vukoliću uručena nagradaFoto: RTRS

U konkurenciji za ovu značajnu nagradu bilo je tridesetak pisaca iz regiona, a riječ je o jednom od najznačajnijih priznanja koje je dodijeljeno nekom savremenom piscu sa ovih prostora.

Na uručenju nagrade o stvaralaštvu književnika Nikole Vukolića govorili su književnici Hristo Petreski i Gordana Јović Stojkovska.

Žiri smatra da je ova rijetka i značajna knjiga višestruko dragocjena.

Ona nas, prije svega, još jednom podsjeća kako u njenom autoru imamo, ne samo značajnog srpskog stvaraoca koji živi u Banjaluci, već i kako je on jedan od najzanimljivijih naših pjesnika, esejista i kritičara, navodi žiri.

Vukolić je kritičar koji piše jasno i precizno, ne libi se da otvoreno iznese svoj kritički sud i onda kada se on ne poklapa sa sudovima koje su drugi naši kritičari kazivali. Pisac ovih eseja i kritičkih tekstova prepoznatljiv je od prve, jer on ima stil po kojem se od drugih, koji se sličnim poslom bave, ili umišljaju nadobudno kako to čine, sasvim razlikuje. O pročitanim knjigama on piše precizno, promišljeno i lijepo. Njegovi eseji svjedočanstvo su njegovih i samo njegovih, na originalan način iskazanih misli, rečeno je na uručenju ove nagrade.

Sajam knjiga u Skoplju biće otvoren do 14. aprila.