latinica  ћирилица
09/05/2019 |  16:40 ⇒ 19:00 | Autor: Agencije

Njemačka: Puštene osobe bh.porijekla osumnjičene za pomaganje ID

U njemačkom gradu Oberhauzenu juče je provedena velika antiteroristička akcija u kojoj je uhapšeno osam osoba.
Oberhauzen - članovi porodice bh. korijena uhapšeni zbog terorizma, pa pušteni (foto:Bild) -
Oberhauzen - članovi porodice bh. korijena uhapšeni zbog terorizma, pa pušteni (foto:Bild)

U akciji je učestvovalo 150 policajaca, a kako prenose njemački mediji, sedam od osam uhapšenih ima njemačke pasoše, ali su svi porijeklom iz BiH.

Policajci su istovremeno upali u sedam stanova u Oberhauzenu zbog sumnje da su osobe u njima pripadnici opasne terorističke ćelije. Uhapšeni su dobi od 19 do 58 godina i iz iste su porodice.

Portparol policije u Oberhauzenu izjavio je da su uhapšeni pod sumnjom da su sarađivali sa terorističkom organizacijom Islamska država i finansirali terorističke organizacije.

- Svi članovi porodice su pod sumnjom, jer su već neko vrijeme prikupljali novac za terorističku organizaciju Islamska država i tako podržali terorističku borbu - naveli su iz policije.

Precizirali su da su uhapšena četiri muškarca i četiri žene, te da se nisu opirali hapšenju.

Uhapšeni su nakon ispitivanja pušteni, a policija nije otkrila više detalja o akciji kako ne bi ugrozila istragu.

- Slučaj u Oberhauzenu jasno pokazuje da opasnost ne dolazi samo od onih koji planiraju i provode terorističke napade. Ona se zasniva i na pomagačima koji podržavaju teroriste novcem i logistikom - rekao je ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Rojl.

S obzirom na to, da istražioci državne bezbjednosti nisu isključivali mogućnost da bi osumnjičeni mogli biti naoružani, u pretres nekoliko stanova bili su uključeni i specijalci.