latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:28 ⇒ 10/05/2019 | 09:05 | Autor: RTRS

Foča proslavila 9. maj – Dan opštine

Foča- sa dva fakulteta jedan je od deset univerzitetskih centara Univerziteta u Istočnom Sarajevu, regionalni zdravstveni, pravosudni, bankarski, trgovački i kulturni centar Gornjeg Podrinja, danas je proslavila 9. maj – Dan opštine.

Na Svečanoj sjednici, istaknuti su razvojni planovi i dodijeljena priznanja pojedincima koji su radili na njezinom razvoju.

Povelja, najveće priznanje Opštine Foča – posthumno je dodijeljeno Zdravku Krsmanoviću koji je u dva mandata bio načelnik opštine, istaknuti političar i sportista. Od brojnih zasluga koje mu se pripisuju Fočaci će ga se sjećati i po značajnim objektima koji su podignuti u njegovim mandatima.

- Njegovom inicijativom i zalaganjem ličnim učešćem otpočela je izgradnja hrama Svetog Save u Foči , hrama koji je bio dugogodišnja želja svih građana opštine Foča - rekla je Dragica Krsmanović supruga Zdravka Krsmanovića.

Fočaci su ponosni i na svoje sugrađane koji su se osim profesionalno dokazali i kao uspješni spasioci u nevoljama i uspješni sportisti. Tu su i mladi inovativatori koji uz sport uspješno promovišu prirodne i turističke ljepote.

- Svako priznanje donosi određenu količinu energije koja pomaže pojedincu da nastavi dalje i to je potvrda za ono što je o tada radio dobro - smatra Nemanja Trivun.

U Opštini Foča ističu da se mogu pohvaliti stabilnim višemilionskim budžetom, bez neopravdanih zaduženja. Velika su očekivanja od dugonajavljivanih ulaganja u neiskorišćena prirodna bogatstva.

- U narednom periodu naš ekonomski razvoj baziramo na činjenici da će početi veliki hidroenergetski projekti Buk Bijela i Paunci da će biti otvoren rudnik olova i cinka i da je to značajan zamajac razvoja naše opštine - naveo je Radisav Mašić načelnik opštine Foča.

Istaknuto je da se treba ulagati više u razvoj turističkih potencijala i infrastrukture. Naglašeno je i da će u ovoj godini biti završena druga faza vodovodne mreže i izgrađena zgrada dječijeg vrtića.