latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:49 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Dodik sa Vučićem u Tirani branio interese Srpske i Srbije (FOTO)

U Albaniji je završen dvodnevni samit lidera država regiona "Brdo-Brioni" na kojem je učestvovala i delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva Miloradom Dodikom.

Umjesto približavanja suprotstavljenih stavova, samit u Tirani pokazao je, ne samo da odnosi na Zapadnom Balkanu nisu idilični, već su se ispoljile i dodatne tenzije. Prije svega, riječ je o relaciji Priština - Beograd, gdje dogovora nema ni na pomolu, i kako je rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ulazi se u još težu fazu.

S druge strane, ni kada je riječ o BiH, nema pomaka: blokada sprovođenja izbornih rezultata s bošnjačke strane i nemogućnost formiranja vlasti, ne idu u prilog dobijanju kandidatskog ststusa.

To je najlošija poruka koja miože da se pošalje, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da Beograd od nacionalnih interesa neće odustati bez obzira na format pregovora i ponašanje predstavnika kosovskih Albanaca. Vučić ističe da je, u Tirani, sve vrijeme imao snažnu podršku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije Albancima su, i ovaj put, poslali podudarnu poruku.

- Možete da pozovete i Kolindu Grabar Kitarović i Boruta Pahora i Anžeja Dudu, naše prijatelje. Možete da pozovete i Amerikance i sve druge, to je pitanje odnosa Srba i Albanaca. Ne postoji ta sila koja Srbiju može da natjera da se ponaša suprotno državnim i nacionalnim interesima - poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Gotovo identičan stav imao je i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Mi pratimo i podržavamo ono što je stav Srbije. U tom pogledu, Kosovo ne priznajemo niti ćemo priznati, bez obzira na apele koji se ovde pokušavaju dati - jasno je poručio Dodik.

Foto: RTRS

Vučić je naglasio da je Dodik beskompromisno branio interese Republike Srpske koja se, ponovo, našla na udaru predstavnika kosovskih Albanaca, Hašima Tačija. Upravo izostanak osude Tačijeve izjave da je u Tiranu došao da bi ukinuo granice između Albanije i samoproglašenog Kosova, zasmetao je Miloradu Dodiku.

- Kad bismo mi to uradili i saopštili svijetu da smo pregovarali na tu temu i da smo se dogovorili, reakcija bi bila sasvim drugačija. Ovde je bilo sasvim neprimjećeno od strane onih koji su trebali to da primjete, da primjete takav politički stav - ističe Milorad Dodik.

On je i u prisustvu ostalih lidera regiona, ponovio da BiH šalje lošu poruku time što ni za šest mjeseci nije formirala novu vlast, zasnovanu na izbornoj volji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH podržao je stavove Hrvatske u vezi sa Pelješkim mostom i novim izbornim zakonom u BiH.

- Gdje je jasno rečeno od strane Hrvatske da podržava reformu izbornog sistema koji bi omogućio da kanstitutivni narodi biraju svoje predstvanike s čime se slažemo - napomenuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Skori napredak BiH ne očekuje ni Aleksandar Vučić. Ne vjeruje, kaže, ni da će biti brzog otvaranja novih poglavlja Evropske unije za Srbiju i Crnu Goru, niti početka pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Foto: RTRS

- Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore, teške, neprijatne, otvorene, ali da sve to radimo u miru i da svi znamo da je očuvanje stabilnosti od suštinskog značaja i interesa - istakao je Vučić.

Na sastanku je zabilježeno da su se Aleksandar Vučić i Hašim Tači rukovali veoma hladno, a da čak ni takvog, kurtoaznog, čina nije bilo između Tačija i Milorada Dodika.