latinica  ћирилица
09/05/2019 |  18:55 ⇒ 19:46 | Autor: sputniknews.com

Putin: "Besmrtni puk" održavamo u čast pobjednika, a ne da bismo plašili druge

Manifestacije kao što je marš "Besmrtnog puka" organizujemo da bismo odali počast pobjednicima, a ne da bismo bilo koga uplašili, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto:Sputnik / Alekseй Nikolьskiй) -
Vladimir Putin (Foto:Sputnik / Alekseй Nikolьskiй)

- Ovakve povorke i marševi se ne održavaju da bi se zveckalo sabljama i da bismo plašili druge. To radimo u čast pobjednika. Prenosimo im ove znake ljubavi da se ništa slično ne bi ponovilo ni u našoj istoriji, niti u istoriji čovječanstva - rekao je ruski predsjednik i dodao da je "Besmrtni puk" dobra tradicija koja pokazuje prirodu Rusa, kao i svih drugih etničkih grupa koje žive u Rusiji.

Prema njegovim riječima, sjećanje na Veliki otadžbinski rat i podvig naroda nemoguće je uništiti, čak i ako postoji želja za tim, rekao je Putin.

- Praktično svaku porodicu u našoj zemlji dotakla je tragedija rata, u svakoj porodici to postoji i mi ćemo to pamtiti uvijek - rekao je Putin u izjavi za televizijski kanal "Rusija 24".

On je naglasio da je pobjeda u Drugom svjetskom ratu ogroman trijumf naroda.

- Sjećanje na taj trijumf, osjećaj neraskidive veze s onima koji su pobijedili, to skupo košta. To je ono što mi iz sebe, čak i da poželimo, nikada nećemo moći da uništimo. Čak i u onim zemljama u kojima pokušavaju to da učine, uvjeren sam da to nikada neće uspjeti. To je duša naroda, ona će uvijek biti s nama - rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je istakao da ga ne čudi to što mnoge zemlje podržavaju akciju "Besmrtni puk".

- Pogledajte, bez obzira na složene međudržavne odnose danas, recimo s Velikom Britanijom, veterani Drugog svjetskog rata uvijek ostaju u kontaktu jedni s drugima. Oni razumiju šta je to zajednička pobjeda nad zajedničkom prijetnjom - fašizmom, nacizmom. Oni razumiju cijenu prijateljstva i saradnje. To je za nas dobar primjer - rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je učestvovao u maršu "Besmrtnog puka" u Moskvi, u spomen na borce koji su dali život u Velikom otadžbinskom ratu. Putin je u povorci na Crvenom trgu nosio portret svoga oca.

Vladimir Spiridonovič Putin je odmah po izbijanju rata otišao na front, gdje je bio teško ranjen u blizini opkoljenog Lenjingrada. Vladimir Vladimirovič Putin je rođen sedam godina nakon pobjede nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Marš "Besmrtnog puka" je prvi put održan u sibirskom Tjumenu 2007. godine, a manifestacija se prvobitno zvala "Parada pobjednika". Ove godine u manifestaciji je učestvovalo više od 500 gradova u više od stotinu zemalja. I Moskvi se u ovogodišnjem maršu okupilo više od pola miliona ljudi.