latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:02 ⇒ 21:27 | Autor: RTRS

Zvaničnici poručili: Srpska za evropski put bez visokog predstavnika

Republika Srpska je opredijeljena za evropski put, a na tom putu nema mjesta za visokog predstavnika, izjavila je predsjednica Željka Cvijanović komentarišući izvještaj OHR-a Savjetu bezbjednosti, koji je prepun optužbi na račun Srpske.

To što je visoki predstavnik Valentin Incko dobio ohrabrenje da koristi bonska ovlašćenja, nema nikakvo značenje, jer to nije ni bila odluka Savjeta bezbjednosti, poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Neobjektivan i pun optužbi na račun Srpske, izvještaj Valentina Incka podržan je i stavovima pojedinih diskutanata, do sada najgorih, kaže predsjednica Željka Cvijanović. Branili su poziciju visokog predstavnika, poručujući da treba da bude još čvršća; sve je to zapravo pokazalo da oni malo vjeruju u Evropsku uniju, ali i u evropski put BiH, ističe Cvijanovićeva. Kaže da takve rasprave ukazuju na to da će BiH i dalje nastaviti da šepa u važnim procesima.

- Mi smo opredijeljeni za evropski put i smatramo da na evropskom putu nema mjesta za visokog predstavnika, jer visoki predstavnik deluje antidemokratski, nije izabrani demokratski predstavnik i ne može da bude superioran u odnosu na one institucije u kojima sjede ljudi koji su izabrani direktno voljom naroda. Da, ja vjerujem, za razliku od onih diskutanata juče, da postoji evropski put i vjerujem da sa tog evropskog puta može i treba da sklizne visoki predstavnik kao jedna arhaična kategorija, koja nikad ničemu nije doprinijela - rekla je Cvijanovićeva.

Izvještaj visokog predstavnika daleko je od činjeničnog stanja u BiH, kaže predsjednik Parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Činjenica je, naglašava, da Incko godinama šalje izvještaje koji ne odgovaraju stvarnosti u BiH, posebno kad je riječ o Republici Srpskoj.

- Mislim da to ne služi na čast ni visokom predstavniku, a verujem da oni koji to čitaju prepoznaju u tome šta stoji, a šta ne stoji. Dobro je da Vlada Republike Srpske već godinama šalje svoj izveštaj, svoje viđenje ukupne situacije u BiH i treba da se borimo za istinu - istakao je Čubrilović.

Iz Savjeta bezbjednosti Incku je stiglo i ohrabrenje da koristi bonska ovlašćenja. To, međutim, ništa ne znači, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ističući da je Incko i ranije imao takvu podršku, ali da i dalje neće moći da smjenjuje zvaničnike po vlastitom nahođenju.

- Јa ne podržavam bilo koga da smjenjuje, i u Republici Srpskoj ta priča neće proći. Da bi bio relevantan u smislu odluke da se bilo ko smijeni, mora se objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske da je Milorad Dodik ili neko smijenjen. A šta ako ne objavimo? Šta je onda donio? Naučili smo već deset godina da on ne smije ništa da uradi. Neka proba. Incko je ikebana koja samo služi za prepadanje tamo nekih ili lakovjernih da pomisle da nešto može da uradi. To su sterilni međunarodni napori na ovaj način pružati poruku u BiH - naglasio je Dodik.

Podršku Incku, između ostalih, pružile su Velika Britanija, Amerika, ali i Poljska. Stav poljskog predstavnika u Savjetu bezbjednosti, Dodik je ocijenio neprihvatljivim, jer su istakli da vlast u Srpskoj, formiranjem komisija za Srebrenicu i Sarajevo, pokušava da revidira istoriju. O tome je, na marginama Samita u Tirani, razgovarao sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom, ukazujući mu da je cilj komisije isključivo otkrivanje sveobuhvatne istine. Dodik je upozorio Dudu da Poljska, podržavajući Incka u primjeni bonskih ovlašćenja, zapravo podržava protektorat u BiH, koja želi da ide ka Evropskoj uniji.