latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:05 ⇒ 22:47 | Autor: RTRS

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom; "Besmrtni puk" u Banjaluci i I. Sarajevu (FOTO)

Prošle su 74 godine od pobjede nad fašizmom. U najkrvavijem ratnom sukobu u istoriji, poginulo je oko 70 miliona ljudi. Dan kada je nacistička Njemačka kapitulirala, obilježen je i u Republici Srpskoj.

Srpski narod ponosan što je doprinio slomu fašizma, poručila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U Banjaluci - maršom "Besmrtnog puka" i polaganjem vijenaca na Trg palih boraca, odata je počast žrtvama borbe protiv fašizma, u kojoj je srpski narod na prostorima bivše Јugoslavije, podnio najveće žrtve. 

Ordeni, petokrake, zastave, georgijevske lente, i najvažnije – fotografije heroja, i ovog 9. maja centar Banjaluke ispunili su simboli borbe protiv fašizma. Pored kiše, "Besmrtni puk" u ime slobode, marširao je najvećim gradom Srpske.

Foto: RTRS

- Danas se osjećam se više nego ponosno jer mi je otac bio na Sutjesci. Ponosna sam i na svoje djedove koji su takođe učestvovali u ratu - rekla je nedeljka Filipović Kopanja.

Danilo Borić koji je nosi sliku pradjeda, dodao je da se uvijek treba sjećati predaka i uvijek treba pamtiti kako su se borili tokom rata.

Uz potomke, članove boračkih organizacija i zvaničnike među kojima je bila i predsjednica Republike, u marševskoj koloni i ratni veterani. Tomo Landeka i u 94. godini ponosno nosi zaslužena odlikovanja i prepričava put borbe tada golorukih vojnika.

- Pješice smo se borili. Sarajevo smo zauzeli, pa preko Travnika, onda ostale – Јajce, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Gradiška, Petrovac, Bihać, Karlovac hrvatski, Јasterbarsko i presjekli put za odstupnicu preko Zagreba kod Samobora i zaustavili njemačku kolonu - sjeća se Landeka.

U borbi protiv fašizma srpski narod na prostoru bivše Јugoslavije bio je vodeća snaga. Za predsjednicu Republike, 9. maj jedan je od najvažnijih datuma kada se sjećamo onih koji su utkali život za slobodu i toleranciju.

 - Ono što je važno da mi danas kažemo da smo opredjeljeni da Republiku Srpsku i dalje razvijamo u budućnosti kao zajednicu, kao društvo koje počiva upravo na takvim vrijednostima i takvim idealima. Osuđujemo sve pokušaje i sve oblike istorijskog revizionizma - rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Foto: SRNA

Drugi svjetski rat, najmasovniji je i po broju žrtava, najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 70 miliona ljudi. Zbog obima sukoba i velikih žrtava neophodno je oduprijeti se pokretima koji reafirmišu fašističke ideje, poruka je zvaničnika.

- Ima mnogo razloga da obilježava taj dan s ponosom, a takođe i sa porukom da se to nigdje i nikada više nikom ne desi. Ono što su preživjeli naši narodi tokom proteklog rata i proteklih ratova - naveo je Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Foto: SRNA

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić istakao je da Srbi po istorijskom genetskom kodu pripadaju onima koji su učestvovali u rušenju fašizma.

- I naša podrška svim organizacijama i manifestacijama koje slave rušenje fašizma je veća što se više pojavilo onik koji slave one koji su učestvovali u stvaranju fašizma na ovim prostorima - dodao je Stevandić.

Prvi put ove godine u Istočnom Sarajevu marširao je "Besmrtni puk".

Najveći žrtvu i doprinos u slamanju fašizma, sa oko 22 miliona žrtava, podnio je tadašnji Sovjetski Savez. Na prostoru bivše Јugoslavije, ukupni gubici, prema procjenama nekadašnje državne komisije, procjenjeni su na 1,7 miliona života. Dan pobjede obilježava se kao sjećanje na kapitulaciju nacističke Njemačke 1945. godine.