latinica  ћирилица
09/05/2019 |  19:49 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Studenti banjalučkog Medicinskog fakulteta u radnoj posjeti Insititutu u Dedinju

U radnoj posjeti Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje boravi grupa studenata treće godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci. Njihov dolazak u Beograd realizovan je u okviru ugovora koji je potpisan između ove dvije institucije još prošle godine.

Od momenta parafiranja ugovora, ovo je druga ovakva posjeta studenata medicine ovom Institutu. Radi se o praktičnoj nastavi u okviru izbornog predmeta koji se zove "Pregled bolesnika sa urođenim i stečenim srčanim manama", a studenti će na institutu Dedinje, osim samog pregleda pacijenata, biti uključeni i u čitav tok najtežih operacija.

- Tokom ova dva - tri dana, koliko će studenti boraviti u Beogradu imaće priliku da se upoznaju sa najkompleksnijim problemima srčanih bolesti, imajući u vidu da su tamo bili studenti renomiranih fakulteta iz Evrope i svijeta - istakao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje ističe da su studenti iz Republike Srpske uvijek dobrodošli.

- Što se tiče Medicinskog fakulteta u Banjaluci, on je već u svojoj kući, a što se tiče UKC Banjaluka i njihovih stručnjaka, odavno imaju poziv, sve im je ovde otvoreno, sve što je u kardiohirurgiji novo, kao i za za obuku u svakoj oblasti kardiohirurgije - kaže Bojić. 

Univerzitetski klinički centar u Banjaluci nudi različite mogućnosti za praktičnu nastavu, ali studenti još uvijek ne mogu da se upoznaju sa ovakvim profilom pacijenata.

- To je i razlog zašto smo i danas ovdje i nadam se da će sve moje kolege, a ima nas 35, da ćemo iskoristiti sve to što nam nudi institut - kaže Angelina Dulić, student Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Njen kolega iz studenstskih kluba Nikola Batinar  student Medicinskog fakulteta u Banjaluci sa zanimanjem je pratio sve šta se događalo.

- Prije nisam toliko razmišljao o kardiohirurgiji. Međutim, sve ono što se dešava u ovoj živoj oblastipodstaklo me na razmišljanje o mojoj karijeri - riječi su Nikole Batinara.

Tokom ove posjete postignut je i dogovor o učešću medicinskih stručnjaka iz Banjaluke u međunarodnim projektima na kojima već radi institut Dedinje.