latinica  ћирилица
09/05/2019 |  20:06 ⇒ 20:58 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Slobodu ne znaju da cijene oni koji je nisu skupo platilii

Slobodu ne znaju da cijene oni koji za nju nisu platili veliku cijenu, poručili su večeras učenici srednjih škola "Istočna Ilidža", i "28. juni" i studenti Katedre za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tokom svečane akademije povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.
Svečana akademija u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Svečana akademija u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

- Danas je Dan pobjede nad fašizmom. Ako bismo zaćutali na minut nad svakom žrtvom tišina bi trajala godinama, decenijama. Zato ne smijemo zaboraviti naše pretke koji su krvlju napisali strašnu epopeju o veličini ljudskosti i žrtvovanja, patnje i stradanja, koje ne smijemo zaboraviti, a moramo oprostiti. Samo tako slavimo pobjedu nad mržnjom i mrakom fašizma - poruka je mladih Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je Srni da je Gradska uprava veoma zadovoljna što se danas ovaj grad svrstao među 501 grad u svijetu, koji se pridružio organizaciji marša "Besmrtnog puka".

Vuković je zahvalio za organizaciju svečane akademije svim učesnicima današnjeg veličanstvenog marša, a posebno predstavnicima SUBNOR-a i organizacijama proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja svih šest istočnosarajevskih opština, kao i učenicima i studentima ovog grada.

- Vrlo je važno da baštinimo tradiciju antifašizma srpskog naroda u cijeloj Republici Srpskoj, a posebno ovdje u Istočnom Sarajevu. Mi smo danas podsjetili javnost da se brutalnost fašističkog i ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu ogledala na ovim prostorima i u tome da je naš /Njegovo viskokopreosveštenstvo/ mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ upravo zbog srpskog jezika i ćirilice utamničen i odveden u Јasenovac, a potom bačen u jamu Јadovno, zajedno sa nekoliko episkopa i 40 sveštenika Srpske pravoslavne crkve - istakao je Vuković.

On je naglasio značaj borbe Srba, Rusa, Јevreja i Roma u borbi protiv fašizma.

Idejni tvorac i organizator svečane akademije profesor srpskog i ruskog jezika Slađana Šešelj rekla je Srni da je cilj ovog događaja sjećanje na sve nevine stradale žrtve i Prvog i Drugog svejtskog rata, kao i Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i veličanje života i pobjede života nad smrću.

U Istočnom Sarajevu danas je prvi put održan marš "Besmrtnog puka".

Ovu manifestaciju organizovali su Gradska uprava Istočno Sarajevo, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ambasada Ruske Federacije u BiH.