latinica  ћирилица
09/05/2019 |  20:36 | Autor: TANЈUG

Imamoglu najavio ponovnu kandidaturu

"Svrgnuti" gradonačelnik Istanbula rekao je da će u junu povesti novu bitku za tursku demokratiju, kada se opet bude kandidovao na ponovljenim izborima.
Ekrem Imamoglu - Foto: AFP
Ekrem ImamogluFoto: AFP

Ekrem Imamoglu je uvjeren da će ponovo pobijediti 23. juna uprkos, kako kaže , krađi njegove tijesne pobjede u martu nad kandidatom Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i smatra da osim ovoga postoje i neka važnija pitanja u vezi s izborima.

Imamoglu je bio gradonačelnik manje od tri nedjelje kada je u ponedjeljak, nakon niza žalbi Erdogana i njegove AKP, Centralna izborna komisija poništila glasanje i pozvala na ponavljanje izbora, navodeći nepravilnosti u imenovanju članova biračkih odbora na biralištima.

Bivši biznismen Imamoglu bio je pet godina ispred opozicione Republikanske narodne partije predsjednik istanbulske opštine Bejlikduz, a danas se vratio u taj dio grada, kako bi počeo svoju drugu kampanju protiv bivšeg premijera Binali Јildirima koga je pobijedio 31. marta.

Do tada su AKP i njeni islamistički prethodnici upravljali najvećim gradom Turske 25 godina i raspolagali budžetom od blizu četiri milijarde dolara, a sam Erdogan, najdominantnija figura u turskoj politici od osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka, započeo je svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula prije nego što je njegova AKP pobijedila na nacionalnim izborima 2002. godine.

Imamoglu je izjavio da je tokom kratkog vremena koje je proveo kao gradonačelnik utvrdio visok nivo rasipništva prethodne vlasti, i da želi to da predoči biračima. Kaže da se do sada prijavilo više od 100.000 volontera za njegovu kampanju pronalaženje alternativnih načina prenošenja njegovih poruka biračima, jer su suočeni sa ogromnim brojem provladinih medija.

Kaže da ga iskustvo sa poništavanjem izbora nije promijenilo i da je njegov bes usmjeren samo ka onima koji su odgovorni za tu odluku.

U intervjuu za Rojters, on je istakao da i dalje vjeruje u političku perspektivu zemlje.