latinica  ћирилица
10/05/2019 |  09:05 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Voditelji BHT-a otpušteni i degradirani zato što su Srbi?

Rukovodstvo BHRT-a nedavno je, bez ikakvog obrazloženja, otpustilo jednog voditelja srpske nacionalnosti, dok je drugi degradiran slanjem "na obuku" koju je odavno prošao, rekli su Srni izvori iz BHRT-a.
Zgrada RTV Federacije BiH i BHRTV - Foto: RTRS
Zgrada RTV Federacije BiH i BHRTVFoto: RTRS

Prema njihovim tvrdnjama, "čistka" dvojice voditelja i njihova ljudska i profesionalna degradacija izvedena je zbog toga što su Srbi.

Dvojica voditelja srpske nacionalnosti, čija su imena poznata Srni, u BHRT-u su nedavno zaposleni. Riječ je o voditeljima koji su već radili u medijskim kućama u Banjaluci, a u Sarajevo su došli kao već izgrađeni prezenteri sa višegodišnjim iskustvom, zbog čega su od stručnog tima BHRT-a prilikom zapošljavanja dobili najviše ocjene.

- Јedan od nih je dobio otkaz u toku Dnevnika, kojeg je vodio i nisu mu dozvolili ni da završi emisiju. Osim toga, otkaz je dobio u sedmici u kojoj je trebalo da počne da radi centralni Dnevnik BHRT-a. Drugi je degradiran tako što su ga poslali na obuku, što je smiješan izgovor za uklanjanje iz programa i to iz više razloga. Јedan razlog je to što je već u startu prošao tu obuku i već je nekoliko sedmica vodio Dnevnik na BHRT-u. Na takve vrste obuka šalju se samo studenti ili novinari koji su tek završili fakultet - ispričao je izvor Srne, inače dugogodišnji radnik BHRT-a.

Prema tom izvoru, riječ je o skandaloznom postupku rukovodstva BHRT-a, koji nema nikakve veze ni sa profesijom, ni sa logikom.

- Ovdje radim dugo i nikad do sada nije se desilo da neko bude otpušten u toku radnog dana. Na BHRT-u je mnogo nelogičnosti i svako malo dolazi do većih ili manjih skandala, ali otkako postoji javni servis otpuštanja i degradiranja na ovakav način nije bilo - rekao je izvor Srne.

On je dodao da su šefovi pokušali da ponude neko obrazloženje, koje je, kako kaže, nerazumno.

"Došlo je neko obrazloženje koje interno kruži među novinarima i urednicima, ali sve ovo liči na čistu diskriminaciju po nacionalnoj osnovi", kaže izvor Srne.

On tvrdi da su "u odstrel dvojice srpskih voditelja aktivno uključeni i Dejana Radovanović Šarenac i Ljubomir Zuber, srpski kadar u Upravnom odboru BHRT-a".

Njima je, kaže izvor Srne, zasmetalo to što je glavni i odgovorni urednik Informativnog programa BHT-a Marko Radoja doveo voditelje koji nisu članovi SDS-a.

- Oni su sklonjeni zato što su Srbi, a kadar SDS-a ih je dodatno kaznio jer nisu članovi te partije. Tragikomično - tvrdi izvor Srne iz BHRT-a.

Dvojica otpuštenih voditelja nisu željela da komentarišu odluke rukovodstva BHRT-a.

Medijske napade u januaru ove godine doživjela je i urednik BHRT-a Svjetlana Topalić, koja je putem društvenih mreža čestitala Dan Republike Srpske.

Prošle godine u ovoj medijskoj kući izbio je skandal i zbog nedefinisanih odluka uredništva o tome kako će se voditelji ponašati prilikom izvještavanja o komemoraciji u Srebrenici.