latinica  ћирилица
18/05/2019 |  08:41 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Mironov za RTRS: Studenti iz Srpske dobrodošli u Moskvu (FOTO)

Rektor Moskovskog državnog instituta kulture Arsenije Mironov rekao je u intervju za RTRS da su studenti iz Republike Srpske dobrodošli na ovaj institut i da su studije za srpske studente besplatne uz učešće Rosotrudničestva.
Arsenije Mironov - Foto: RTRS
Arsenije MironovFoto: RTRS

- Biće nam drago da studente iz Republike Srpske vidimo među našim studentima. Za studije na komercijalnoj osnovi kandidatima je dovoljno da se obrate komisiji za prijem i polože prijemne ispite. Za upis na osnovu stipendije Rosotrudničestva i besplatnog školovanja oni treba da popune prijavu na sajtu Russia.Study i obrate se predstavništvu Rosotrudničestva - naglasio je Mironov.

On je podsjetio da Institut upisuje strane studente na svim obrazovnim profilima i da oni, pored studija na osnovu ugovora, imaju mogućnost besplatnog školovanja uz podršku Rosotruničestva.

- Јezik i kultura naših naroda izuzetno su bliski. Srodnost ruskog i srpskog jezika, zajedničke kulturne paradigne - to je pouzdana osnova za građenje stabilnih kulturnih i humanih veza među našim zemljama - poručio je Mironov.

Mironov je boravio u posjeti Banjaluci od 11. do 14. maja, tokom koje je potpisao ugovor o saradnji sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom. Ugovorom se banjalučki Univerzitet i Moskovski državni institut za kulturu obavezuju da podstiču učvršćivanje odnosa među univerzitetima u oblasti nauke, obrazovanja i kulture.

Mironov-Gajanin (Foto: RTRS)

U intervju za RTRS Mironov je rekao da banjalučki Univerzitet daje važan doprinos velikom potencijalu ovog grada, te da potpisivanje sporazuma između dvije ustanove učvršćuje prijateljstvo Moskve i Banjaluke.

- Moskva i Banjaluka su gradovi pobratimi i siguran sam da će saradnja na akademskom nivou značajno doprinijeti kulturnom sadejstvu dvije prestonica. Sporazum ima za cilj razvoj kulturnih razmjena i saradnje u oblasti obrazovanja i nauke. On će postati čvrst temelj za realizaciju zajedničkih projekata u sferi turizma, kulture i obrazovanja. To su studijski boravci na kraći i srednji rok, sa informativnim, kulturnim i obrazovnim ciljem, razmjena predavačkog kadra, organizacija konferencija i takmičenja - rekao je on i dodao da su univerziteti dugo radili na potpisivanju ovog sporazuma.

Mironov, koji govori srpski jezik, ističe bliskosti srpskog i ruskog naroda i dva jezika.

- Filolozi vole da se šale "Riječi su narodne, a slova Ćirila i Metodija". Јezičke slike svijeta naših jezika mogu se razlikovati, ali grafički one su uobličeno istovjetno. To nas vraća bliskosti ruskog i srpskog jezika - kažete nešto na ruskom tako da to razumiju i Srbi - naveo je on.

Mironov je rekao da mu je posjeta Banjaluci pomogla da ispuni davni san, zahvalivši kolegama sa banjalučkog Univerziteta.

- Kada sam prije 25 godina na Univerzitetu Lomonosov učio srpski jezik, mislio sam o tome da ću jednom uspjeti da dođem na srpsku zemlju, ne prosto kao turista, već kao čovjek, spreman da ponudi našem bratskom narodu nešto dragocjeno i korisno - i kao znak mog poštovanja govoriti pritom upravo na srpskom jeziku. Hvala vam što se to najzad ostvarilo - rekao je on.

Moskovski državni institut za kulturu jedna je od vodećih visokoškolskih ustanova za kulturu i umjetnost u Rusiji. Njegov osnivač je Ministarstvo kulture Ruske Federacije. Istorijski, on je osnovan još prije revolucije, 1913. godine.

Institut obuhvata šest fakulteta koji pripremaju stručnjake za preko sto dvadeset profesija, između ostalih i stvaralačkih, povezanih sa muzičkom i pozorišnom umjetnošću, koreografijom, dizajnom i slično. Institut je kulturni centar u kojem se organizuju koncerti, izložbe i druge kreativne manifestacije.

Institut je u potpunosti otvoren prema međunarodnoj akademskoj zajednici i teži širenju mogućnosti studenata u smislu akademske mobilnosti, kako bi oni mogli da tokom studija prođu praksu i usavršavanje u inostranstvu, stičući iskustva korisna u daljem profesionalnom radu.