latinica  ћирилица
18/05/2019 |  16:04 | Autor: SRNA

Lagumdžija isključen iz stranke

Glavni odbor Socijaldemokratske partije /SDP/ BiH isključio je danas iz ove stranke osam istaknutih članova, među kojima su Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić i Miro Lazović.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Iz stranke su isključeni i Zoran Mikulić, Rusmir Mesihović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić i Meliha Lekić, javili su federalni mediji.

Odluka o njihovom isključenju donesena je sa 67 glasova za, 10 protiv, i dva uzdržana.

Šest članova SDP-a isključeno jer su prisustvovali inicijativnom odboru Socijaldemokratskog pokreta, a Mikulić i Mesihović, jer su savjetnici Željka Komšića, predsjednika DF-a i člana Predsjedništva BiH.

Niko od isključenih nije došao na sjednicu Glavnog odbora.

Lazović i Mesihović obavljali su funkciju potpredsjednika SDP-a BiH, dok je Mikulić bio član stranačkog Predsjednišva.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je uoči sjednice Glavnoig odbora da su Socijaldemokratski pokret i Socijalna pravda i demokratija novi politički subjekat i da svi članovi rukovodstva SDP-a, koji su u Inicijativnom odboru i radili su na osnivanju tog pokreta, "sjede na dvije stolice", što ne može dopustiti nijedna politička partija.

Na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora SDP BiH su izmjene Statuta, finansijski izvještaj za prošlu i plan za ovu godinu, kao i pripreme za predstojeći sedmi Kongres stranke zakazan za 8. jun, na kojem će biti biran predsjednik SDP-a.