latinica  ћирилица
18/05/2019 |  17:03 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Ostavku podnio i Štraheov saradnik Јohan Gudenus

Poslije vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijana Štrahea, i potpredsjednik te desničarske stranke i šef njenog poslaničkog kluba Јohan Gudenus podnio je danas ostavku na sve političke funkcije.
Јohan Gudenus  (Foto:www.meineabgeordneten.at) -
Јohan Gudenus (Foto:www.meineabgeordneten.at)

Gudenus, koji je prisustvovao večeri prije dvije godine na Ibici, na kojoj je Šrahe jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera ponudio državne poslove u zamjenu za finansijsku pomoć stranci, o čemu je dospio vide snimak u javnost, saopštio je da se povlači sa funkcije šefa poslaničkog kluba i poslanika u austrijskom parlamentu.

– Želim da iskažem duboko žaljenje zbog događaja od prije dvije godine. Uz to, žao mi je što sam svojim djelovanjem razočarao glasače, funkcionere i saradnike koji su imali povjerenje u mene – naveo je Gudenus u saopštenju.

VEČERAS ODVOЈENE KONFERENCIЈE ZA NOVINARE KANCELARA I PREDSЈEDNIKA

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc održaće večeras konferenciju za novinare u Beču nakon što je podnio ostavku vicekancelar Hajnc-Kristijana Štrahe jer se u javnosti pojavio video-snimak na kome se vidi kako pregovara o državnim ugovorima sa potencijalnim ruskim investitorom u zamjenu za političku podršku.
Kurc je trebalo da se obrati medijima još u 14.00 časova, ali je termin pomjeran nekoliko puta, te je konačno saopšteno da će konferencija za novinare biti održana u 19.45, prenose mediji.

Austrijski kancelar se nalazi pod velikim pritiskom kako u zemlji, tako i međunarodnoj zajednici,a mediji prenose da je dobio mnoštvo poziva kolega iz inostarnstva koji mu savjetuju da prekine koaliciju sa Štraheovom Slobodarskom partijom.

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen najavio je da će se obratiti građanima večeras u 20.35 časova. /kr

Povezane vijesti:

Štrahe podnio ostavku