latinica  ћирилица
18/05/2019 |  17:06 ⇒ 23:11 | Autor: RTRS

Dvostruki sarajevski aršini; zašto FBiH smeta uniforma Vojske Srpske?

Ni nakon 13 godina od formiranja, Oružane snage BiH nemaju Pravilnik o uniformama, koji bi definisao izgled pripadnika pukova, zaduženih za očuvanje tradicije tri vojske.

Najava Milorada Dodika, da će na narednom obilježavanju godišnjice formiranja, pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH biti obučeni u uniforme Vojske Republike Srpske izazvala je histeriju u Sarajevu. Istovremeno, ćute i ne reaguju, kada se pripadnici ratnih jedinica tzv. Armije BiH postrojavaju, pred bošnjačkim članom Predsjedništva BiH.

Skandalozna smotra veterana zloglasne Sedme muslimanske brigade, postrojenih rame uz rame s pripadnicima OS BiH u čast tzv ARBiH 2011. godine u zeničkoj kasarni, hitro je zataškana i od federalnih medija prećutana. Komandant jedinice Šerif Patković čak je pokušao da raportira Bakiru Izetbegoviću.

Bošnjački generali izvinjavali su se srpskim i hrvatskim oficirima za "izrežiranu" predstavu. I sve bi prekrio zaborav da Željku Komšiću nije zasmetala najava oblačenja svečanih uniformi VRS zbog čega je podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika. Prije osam godina pak nisu mu smetale ratne uniforme bošnjačke armije koju je i sam nosio, te je propustio da podnese prijavu protiv kolege Izetbegovića.

- Vidio sam da je Bakir Izetbegović prije sedam, osam godina u svojstvu člana Predjedništva, u Zenici postrojio jedinicu koja je bila obučena u uniforme ARBiH pa niko nije galamio - rekao je Dodik

Zakon o službi u OS BiH precizira da pješadijski pukovi baštine identitet i tradiciju vojske i naroda iz kojeg je nastala. VRS se trenutno prepoznaje po grbu Nemanjića, koji pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka nose na ramenu. Izgled pukovske uniforme koja bi asocirala na uniformu VRS još nije dogovoren.

- Јedan od prijedloga i najbliža varijanta je bila da to bude uniforma plava, svečana koju su nosili pripadnici Vojske Republike Srpske ali još uvijek nije definisana - kaže Rajko Knežević, penzionisani komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpske puka OS BiH.

Pravilnik o Pukovima postoji, ali svih ovih godina nije bilo volje bošnjačke komponente u OS BiH da se podzakonskim aktima uredi i izgled uniformi koju bi koristili Pukovi.

- Pravilnik o uniformama nikada nije usvojen zato što nije postajala dobra volja da se usvoji ali činjenica je da imamo pravo na to i da imamo pravo na počasnog komandatna Puka - napomenuo je Knežević.

Knežević tvrdi da Treći pješadijski Republika Srpska puk OS BiH čine svi pripadnici roda pješadije raspoređeni u tri pješadijska bataljona u Bijeljini, Banjaluci i Bileći, a ne samo 10 pripadnika, kako kaže načelnik Zajedničkog štaba Senad Mašović, inače ratni oficir 7-me muslimanske brigade koja se postrojavala pred Izetbegovićem.