latinica  ћирилица
18/05/2019 |  20:18 | Autor: RTS

Prva posljedica slučaja "Štrahe", Kurc predlaže izbore

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je održavanje vanrednih izbora nakon skandala sa video-snimkom na kome austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki ruskog oligarha za finansijsku podršku nudi poslovne povlastice u Austriji.
Štrahe i Kurc - Foto: vijesti.me
Štrahe i KurcFoto: vijesti.me

Sebastijan Kurc je na konfenciji za medije naveo da će austrijskom predsjedniku Aleksandru van der Belenu predložiti da se izbori održe što prije.

- Što je mnogo, mnogo je - rekao je Kurc i podsetio na nekoliko manjih skandala u kojima je takođe učestvovala FPO.

Ispred sjedišta austrijske vlade, u kojem se Kurc nalazi od jutros, okupilo se oko 20.000 ljudi koji su tražili raspisivanje prevremenih izbora.

Rojters je ranije izvijestio da je austrijski vicekancelar i lider desničarske stranke FPO Hajnc Kristijan Štrahe ponudio ostavku koju će kancelar Sebastijan Kurc prihvatiti.

Štrahea bi na mjestu vicekancelara i na čelu stranke trebalo da zamijeni ministar saobraćaja Norbert Hofer. Ostavku podneo i šef poslaničkog kluba FPO Јohan Gudenus.

Štrahe je na konferenciji za novinare rekao je da je pogriješio uz ocjenu da je to bilo glupo i neodgovorno.

Dodao je da zatražio od svoje žene i ostalih da mu oproste. Međutim, naveo je da nije uradio ništa protiv zakona.

- Ne želim, ni u kom slučaju, da moje ponašanje pruži osnov za pad vlade - rekao je Štrahe novinarima.

Prethodno je bečka Oe24Ta, pozivajući se na krugove u OVP (stranka kancelara Kurca), navela da je apsolutna većina članova Predsjedništva stranke, kao i Kurc, za prekid saradnje sa FPO. 

Na snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, Štrahe i njegov potpredsjednik stranke Јohan Gudenus vide se u razgovoru sa navodnom nećakom ruskog milijardera koja tvrdi da želi da kupi udeo visokotiražnog bečkog dnevnika Kronen cajtung.

Pod naslovom "Može li se kupiti austrijski vicekancelar?" snimak je objavio njemački magazin Špigl, čiji je tim, zajedno sa ekipom Zidojče cajtunga istražio nedeljama šte se dešavalo pomenute večeri na Ibici.

Štrahe i Gudenus su upali u "istraživačku zamku", koja im je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to preko ilegalnih kanala, što je njen pratilac u više navrata rekao na snimku.

Navodna Ruskinja je obećala da će podržati finansijski FPO tokom predizborne kampanje, Štrahe i Gudenus su zauzvrat obećali da će joj omogućiti brojne državne poslove koje aktuelno dobija koncern "Štrabag".