latinica  ћирилица
19/05/2019 |  08:30 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Obilježavanje Dana Višegradske brigade

U Višegradu će danas biti obilježeno 27 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Tim povodom biće položeni vijenci kod Spomenika braniocima Republike Srpske i prislužene svijeće na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu.

Višegradska brigada Vojske Republike Srpske formirana je 19. maja 1992. godine i imala je ukupno 1.500 boraca, od kojih je 144 dalo živote za odbranu Srpske.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Aleksandar Savić rekao je da je ovo obilježavanje veoma značajno za Višegrad i regiju, jer je Višegradska brigada bila prepoznatljiva, ne samo u ovoj opštini, nego i u cijeloj Republici Srpskoj.

- Odaćemo počast svima koji su dali živote za odbranu Republike Srpske. Višegradska vojska bila je na mnogim ratištima - od Drvara, Glamoča, Han Pijeska, Goražda, Rogatice - naglasio je Savić.

On je pozvao sve pripadnike ove brigade da prisustvuju obilježavanju i da razmijene mišljenja o problemima sa kojima se suočavaju, kako bi se našao način za njihovo riješavanje.

Savić kaže da su pripadnici Višegradske brigade svi oficiri, podoficiri, vojnici i lica zaposlena u Vojsci Republike Srpske koja su došla sa drugih prostora BiH i našli utočište u Višegradu.