latinica  ћирилица
19/05/2019 |  12:09 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Obilne kiše prijete usjevima

Iako je kritičan period poplava iza nas, padavine, najavljene tokom cijelog maja, zabrinule se i poljoprivrednike. To što ne mogu na vrijeme tretirati biljke zaštitinim sredstvima, nepovoljno će odraziti na njihov rast i razvoj, ali i pojavu bolesti. Podjednako su ugrožene ratarske, povrtarske, ali i voćarske kulture.

Kako zaštititi usjeve, kojima je to prijeko potrebno, kad su skoro tokom cijelog maja najavljene padavine - muči i Dušana Stjepanovića iz Kojčinovca, koji je kukuruz zasijao na 70 dunuma, a na isto toliko površine i pšenicu.

- Kukuruzu je list požutio, sva je sreća pa nemamo vode na parcelama koje se ne zadržavaju i mislimo da neće biti nekih velikih šteta na njemu. I kada dođe topli period uspjeće da se oporavi i izvuče. Pšenica je sad u fazi klasanja, nju bi trebalo, kad dođe faza cvjetanja, da se zaštiti klas - priča Dušan Stjepanović.

Pretjerana vlaga i niske temperature štete i kukuruzu, i pšenici. Kukuruz bi, u ovoj fazi kada ima od tri do pet listova, trebalo zaštiti od korova. Nikola Aleksić jedan je od rijetkih koji je ovaj posao već uradio. Više ga brine zaštita pšenice.

- Što se tiče pšenice reći ću vam isto da je pšenice već u fazi početka klasanja i pretjerana vlaga neće nikako dobro doći ni njoj. Zbog visoke vlage prijeti opasnost oboljenja stabla i svih generativnih organa. Nek nam je sam Bog na pomoći jer pretjerane ove količine ne idu nam na ruku nikako - tvrdi Nikola Aleksić.

Trenutno je najugroženija pšenica, jer je dosta sorti već isklasalo i počelo da cvjeta, a poljoprivrednici, zbog padavina, nisu u mogućnosti da je zaštite od gljivičnih oboljenja.

-Proizvođači moraju da gledaju kad su pšenice isklasale i kada počnu da cvjetaju tada je idealno vrijeme da se zaštiti protiv fuzarijuma sredstvima kao što je ceres, antre plus, prosaro u propisanim dozama. Treba tretman uraditi kad su biljke potpuno suve da bi mogao taj fungicidni film da se upije u biljku i da ne padne barem tri do četiri sata kiše - ističe agronom Stanko Tadić.

Posljednjih dana pojavljuje se i plamenjača na krompiru, pa su mnogi proizvođači, zbog nemogućnosti da sa traktorskim prikolicama uđu u njive, krompir morali da ručno prskaju. Truljenje je veliki problem i za jagode, posebno ranu sortu kleri, za koju je već počela berba, pa se savjetuje redovan pregled zasada, pogotovo u plastenicima, zbog mogućnosti pojave grinja. Voćari, koji voćke nisu na vrijeme tretirali, mogu očekivati na šljivama pojavu šljivine ose, a jabuke je neophodno zaštititi od pepelnice.