latinica  ћирилица
19/05/2019 |  13:43 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Ivanica: Žive u FBiH, a Hitna pomoć dolazi iz Srpske

Kako to izgleda kada se granice povlače isključivo prema političkim, a ne prirodno-geografskim kriterijumima, najbolje znaju mještani pograničnog naselja Ivanica, na jugu Hercegovine. Naselje od Dejtona pripada federalnoj opštini Ravno, a zbog udaljenosti od centra opštine i nepovezanosti, praktično je nemoguće ostvariti mnoga osnovna prava, pa i pravo na hitnu medicinsku pomoć.

U Ivanici živi oko tri stotine stalnih stanovnika, a tokom ljeta, zbog dolaska brojnih turista, taj broj se poveća i na hiljadu. Ipak, ovdje ne postoji stalna zdravstvena ustanova, niti medicinski tim.

- Od kada sam ovdje došla razmišljam šta da radim, ako mi zatreba pomoć, koga da zovem? - pita se mještanka Samira Begman.

Dodatni problem je veoma frekventan magistralni put, na kojem saobraćajne nesreće nisu rijetkost. Problemi nastaju kada su najmanje potrebni - onda kada je nikome hitno neophodna pomoć.

Ivanica je od Ravnog udaljena 60 kilomatara, a od Trebinja dvadeset. Isto toliko potrebno je ekipi Hitne pomoći da interveniše kada se za tim ukaže potreba, odnosno vremenski, ekipi iz Ravnog oko sat vremena, a ekipi iz Trebinja petnaesatk minuta.

I šta se dešava, Hitna pomoć iz Trebinja, na poziv interveniše na širem području Ivanice, ali mimo svih pravila i zakona, jer je riječ o teritoriji drugog entiteta.

- Kada primite poziv od nekoga ko je uspaničen, traži pomoć, naravno da morate etički postupiti, ali šta ako u isto vrijeme zatreba pomoć nekome na našoj teritoriji, postavlja se pitanje gdje je bila ekipa? - kaže dr Dragan Kovač, specijalista urgentne medicine.

Dodatne komplikacije nastaju kada bude situacija sa sudsko-mediciinskim ishodom. Tada ekipa za uviđaj dolazi čak iz Čapljine, udaljene više od sto kilometara.

Problem nije od juče. U Domu zdravlja u Ravnom rekli su nam da nemaju mogućnosti da angažuju stalni tim u Ivanici. Kantonalni Zavod neće da ga finansira, jer na tom području gotovo da nema njihovih osiguranika.

- Dobili smo odgovore da oni nemaju sredstava za finansiranje rada medicinskog tima na Ivanici - ističe Danilo Madeganja, koordinator za mjesnu zajednicu Ivanica.

Dvije saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom na tom području u posljednja tri mjeseca, a vjerovatno i naši pozivi, razbudili su nadležne da se pozabave ovim problemom. Načelnik opštine Ravno najavljuje da će rješenje tražiti u sporazumu sa ustanovama iz Trebinja, ili Ivanici još bližeg Dubrovnika.

- Opština Ravno i Dom zdravlja su spremni da pruzmu obaveze iz budućih ugovora - uvjerava Andrija Šimunović, načelnik opštine Ravno.

I gradonačelnik Trebinja najavljuje da će sa svoje strane učiniti što se može da se problem riješi.

- Krajnje je vrijeme da se neko pozabavi ovim pitanjem i to na višem nivou, da li opštine, kantoni ili Vlade ... - dodaje dr Kovač. 

Ivanica nije jedini primjer. Hitna pomoć iz Trebinja interveniše i na teritoriji druge države. Naime, u sličnom položaju su mještani sela Nudo koje pripada Crnoj Gori, a od Nikšića je udaljeno 60 kilometara. Tako linije granica, koje na papiru izgledaju vrlo jednostavno, u praksi često donose mnogo životnih i drugih dilema i problema.