latinica  ћирилица
19/05/2019 |  14:41 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Da li se nezakonitim penzionisanjem Srbina u OBA BiH slabi pozicija Srpske?

Odmazda zbog nedolaska na sjednicu Komisije za NATO - tako bi se mogao nazvati slučaj penzionisanja pripadnika OBA, Miloša Šavije, koji je Agenciju zbog toga i tužio! Zbog zakonskih ograničenja, Šavija ne smije da istupa u medijima, ipak, rekao je da sumnja da je penzionisanje odmazda generalnog direktora OBA Osmana Mehmedagića, jer se nije pojavio na sjednici Komisije za NATO u decembru prošle godine, kada je bez glasova srpskih članova usvojen GNP. Nezvanično, Mehmedagić je na Šavijino mjesto već postavio Srbina koji je rat proveo u redovima tzv. Armije BiH u Sarajevu.

Prijevremeno penzionisanje iskusnog operativca Miloša Šavije, potvrđuje da je OBA BiH postala privatna "prćija" Alijinog bisera, Osmana Mehmedagića. Osmica je praktično kaznio Šaviju zbog izostanka sa sjednice Komisije za NATO, iako mu je zamjenik direktora Agencije Trifko Buha odobrio tri dana godišnjeg odmora u tom periodu. Šavija je, ipak, pokušao da dođe na sjednicu 20. decembra, ali magla i umor spriječili su ga da iz Bijeljine krene ka Sarajevu. Sljedećeg jutra primio je poziv iz sjedišta OBA, rečeno mu je da direktor od njega traži da podnese zahtjev za penzionisanje.

- Nazvao sam zamjenika generalnog direktora OBA BiH Trifka Buhu i pitao šta znači ta naredba. Rekao mi je da ne zna sve detalje, ali da su u kabinetu direktora veoma ljuti zbog mog izostanka sa sastanka Komisije za NATO - kaže Šavija.

Razgovor sa Buhom mu nije pomogao i Šavija je nakon 30-ak godina neprekidnog rada u bezbjednosnim službama, ekspresno, samo sedam dana nakon sjednice Komisije za NATO, penzionisan.

- Ta vijest me je šokirala. Napominjem da me niko zvanično nije upozorio na ispunjenje uslova za penzionisanje. Rješenje je doneseno 27. decembra prošle godine, a prestanak radnog odnosa tri dana kasnije. Iz svega se mogu donositi različiti zaključci o prekidu mog radnog odnosa - nastavlja priču Šavija. 

Advokat Nina Kisić ne želi da spekulišu o razlozima iznenadnog udaljenja iz Službe. Uvjerena je da je Miloš Šavija nezakonito penzionisan jer nije ispunio zakonske uslove za penzionisanje, niti ima godina staža niti godina starosti, što tvrde u OBA BiH.

- Zakonski propisi ne podržavaju ovu tezu OBA i upravo zato smo uložili tužbu Sudu BiH s isključivo jednim zahtjevom - da se poništi rješenje o penzionisanju i da se Miloš Šavija vrati na posao na poziciju na kojoj je bio prije penzionisanja - kaže Kisićeva.

Sud BiH primio je tužbu. Kisićeva gaji nadu da će presuda biti u korist njenog klijenta, u suprotnom spremni su pravdu tražiti i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Do ovog trenutku nismo imali nikakve pritiske, čak ni bilo kakve kontakte, uključujući i činjenicu da nismo zaprimili ni odgovor Agencije na našu tužbu - dodaje Kisićeva.

Šavija se za pomoć obratio Mirku Šaroviću, koji je član Izvršno-obavještajnog odbora nadležnog za kontrolu rada OBA. Obećanja da će upozoriti Mehmedagića na nezakonitosti, nije koristilo Šaviji jer je penzionisan. Na njegovo mjesto Osmica je postavio Mišu Kerletu, Srbina, koji je, kako saznajemo, rat proveo u Sarajevu u redovima tzv. ARBiH i AID-u. Da li se dovođenjem takvog srpskog kadra slabi pozicija Republike Srpske?