latinica  ћирилица
19/05/2019 |  17:46 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Vlada KS se izvinila građanima zbog netačne informacije o skrnavljenju spomen-parka

Vlada Kantona Sarajevo izvinila se građanima zbog netačne informacije da su vandali oskrnavili Spomen-park Vraca, koju je ranije objavila.
Vraca  (Foto: Vlada KS) -
Vraca (Foto: Vlada KS)

Nakon objavljivanja netačne informacije, na Spomen-park Vraca je otišao kantonalni ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić, koji se uvjerio da je ova informacija netačna, prenosi portal Kliks.

- Na bazi informacije iz Gradske uprave o skrnavljenju na Spomen-parku Vraca, došao sam i uvjerio se da je informacija, srećom, netačna. S patrolom policije sam se uvjerio da je stanje onakvo kako smo ga ostavili 9. maja, kada smo objavili kraj prve faze obnove. Izvinjavam se svima koje je ova dezinformacija uznemirila - rekao je Mandić.

Vlada Kantona Sarajevo jutros je objavila post na svojoj Fejsbuk stranici u kojem informiše građane o skrnavljenju i uvredljivim grafitima na Spomen-parku Vraca.

Spomen-park Vraca je kompleks posvećen palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma stradalim u Sarajevu od 1941. do 1945. godine.

Nalazi se na mjestu masovnog stratišta na kome su ustaše za vrijeme Drugog svjetskog rata streljale 11.000 Sarajlija, među kojima najviše Јevreja i Srba, a među sahranjenim ustaškim žrtvama je veliki broj beba i djece mlađe od pet godina.