latinica  ћирилица
19/05/2019 |  18:40 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Kosmet: Zatvorena biračka mjesta, izborni dan protekao bez incidenata

Dan odluke o opstanku Srba na Kosmetu - ovako je zvanični Beograd ocijenio danas održane vanredne lokalne izbore u četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta - Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i sjevernoj Kosovskoj Mitrovici. Birališta su zatvorena u 19.00 časova, a prema podacima Centralne izborne komisije, do 15.00 časova izašlo je 32,3 odsto od upisanih oko 58.000 birača.

CIK će prve preliminarne rezultate saopštiti oko 22.00 časa.

Portparol Kosovske policijske službe za region Sjever Kosova Branislav Radović rekao je za Srnu da tokom izbornog dana nije bilo incidenata, niti je zabilježen bilo kakav događaj koji je mogao da ugrozi bezbjednost birača.

- Nije bilo incidenata, pa policija ni u jednom slučaju nije intervenisala - kaže Radović.

On je dodao da će poslije prebrojavanja glasova na biračkim mjestima u biračkim centrima policija obezbjeđivati prebacivanje materijala do opštinskih izbornih komisija.

Izbori na 87 biračkih mjesta, iako u napetoj atmosferi , protekli su mirno, posmatrači OEBS-a pratili su glasanje, a biračka mjesta obezbjeđivala je policija. Građani smatraju da su ovo jedni od najvažnijih izbora, pa su zato i velikom broju izašli na glasanje.

Izbore je raspisala vlast u Prištini prije pet mjeseci, nakon što su predsjednici četiri srpske opštine na sjeveru Kosmeta podnijele ostavke kada je uvedena taksa od 100 odsto na srpske proizvode. Ova taksa još nije ukinuta, ali su predstavnici Srpske liste odlučili da učestvuju na izborima i pokažu da ne odustaju od borbe za prostor u kome žive.

- Građani moraju da budu svjesni ozbiljne situacije, imajući u vidu cjelokupne izazove koji dolaze iz Prištine. Јedinstveno i borbenim duhom moramo da iskažemo da želimo da trajemo na ovim prostorima, da želimo institucije koje garantuju srpskom narodu sve ono što je važno - rekao je Aleksandar Spirić, predsjednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.

Igor Simić, šef Kancelarije za saradnju sa medijima i civilnim društvom Srpske liste, naveo je da je veliki broj građana sjeverne Mitrovice iskoristio svoj pravo glasa, odlučujući o tome ko će ih predstavljati u narednom periodu.

Ovo je veliki i važan dan za opstanak srpskog naroda na Kosmetu koji mora da sačuva svoje institucije i zato je potreban što masovniji izlazak na glasanje, rekli su u pozivu glasačima predstavnici Srbije.

- Ovo su referendumski izbori jer na njima srpski narod odlučuje za ili protiv svog opstanka na Kosovu i Metohiji - poručio je Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću Priština nije odobrila posjetu sjeveru Kosova.

- Svi kojima je želja da sačuvamo srpski karakter tog dijela Kosmeta treba da znaju da izlaskom na izbore prave bedem u odnosu na nastojanje onih koji bi željeli da zauzmu Kosmet. Samo slogom, izlaskom i podrškom Srpskoj listi koja je organska veza institucija na KiM sa državom Srbijom, možemo da ostvarimo taj cilj - rekao je Đurić.

Kandidate za gradonačelnike imali su Srpska lista, Demokratska partija Kosova i pokret Samoopredjeljenje.