latinica  ћирилица
21/05/2019 |  10:21 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

Huavej i Gugl razgovaraju o restrikcijama

Huavej i Gugl diskutuju o rješenjima za restrikcije koje su vlasti SAD uvele kompanijama koje posluju sa kineskim gigantom telekomunikacione industrije, rekao je danas osnivač Huaveja Ren Šengfrej kineskim medijima.

- Gugl je dobra kompanija, veoma odgovorna kompanija - rekao je Ren u intervjuu koji je prenijelo nekoliko medija.

Američko Ministarstvo trgovine juče je objavilo grejs period od 90 dana za obavezu da američke firme koje isporučuju proizvode Huaveju prethodno dobiju dozvolu.

Gugl je saopštio da će i dalje pružati podršku za postojeće pametne telefone marke Huavej sa operativnim sistemom "android", ali da servisi poput "gugl mapa" i "dži mejla" mogu biti nedostupni na budućim modelima.

Zabrana pogađa i poslovanje američkih proizvođača čipova, poput Kualkoma, Silinksa i Brodkoma. Ove kompanije obavijestile su svoje radnike da se do daljeg prekida saradnja sa Huavejem, javio je Blumberg.

- Evropa je i dalje u bliskom kontaktu sa nama - rekao je Ren i dodao da se Huavejeva tehnologija za 5G mreže mobilne telefonije uklapa u evropske zahtjeve.

Vašington vrši pritisak na svoje evropske saveznike da ne koriste Huavejevu 5G tehnologiju ukazujući na bezbjednosne rizike. Vlasti SAD tvrde da Huavej pomaže kineskim vlastima u špijuniranju drugih zemalja, ali nije predstavio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Ren je rekao da Huavej, drugi po veličini svjetski proizvođač mobilnih telefona poslije Samsunga, može da izdrži pritisak iz SAD, prenijela je DPA.

- Naš kapacitet je veoma veliki. Kompanija neće imati negativan rast i ovo neće nanijeti štetu industriji. U smislu 5G tehnologije, niko ne može da nadmaši Huavej u roku od dvije-tri godine - rekao je Ren.