latinica  ћирилица
21/05/2019 |  11:26 | Autor: SRNA

Alaburić: Grafiti su poziv na genocid, a svi o tome ćute

Grafiti mržnje prema Srbima ispisani po plakatima Samostalne demokratske srpske stranke predstavljaju zločin podsticanja na počinjenje genocida, istakla je hrvatski advokat Vesna Alaburić.
Uništen predizborni plakat SDSS-a (Fejsbuk/Milorad Pupovac) -
Uništen predizborni plakat SDSS-a (Fejsbuk/Milorad Pupovac)

Alaburićeva ističe da poruke ispisane u centru Zagreba, te u Rijeci, Splitu, Šibeniku i Sisku poput "Zakolji srpsku djecu!" i "Ubij Srbina!", sa velikim ustaškim slovom "U", nisu izazvale ozbiljnija reagovanja javnosti niti vladajućih struktura u Hrvatskoj.

Poruke koje bi u svakoj demokratskoj zemlji upalile alarm za krivična gonjenja i žestoke javne osude, svedene su na puki "incident", navodi ona u tekstu koji je objavio hrvatski portal "Telegram".

Riječ je, međutim, o veoma malignoj pojavi koja zahtijeva tačnu pravnu kvalifikaciju i odgovarajući pravosudni tretman.

Alaburićeva napominje da je važan sadržaj poruke objavljen na javnom mjestu, koji se u ovom slučaju ne može pravno kvalifikovati nikako drugačije nego kao zločin podsticanja na počinjenje genocida.

UN su 1948. godine usvojile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koju je i Hrvatska ratifikovala kasnije.

Konvencija je utvrdila da je genocid zločin prema međunarodnom pravu, nezavisno da li je počinjen u ratu ili u miru, a obuhvata prvenstveno ubijanje pripadnika neke od zaštićenih društvenih grupa. Konvencija kao kažnjivo ne navodi samo činjenje genocida, udruživanje ili pokušaj, već i direktno i javno podsticanje na genocid.

Prema međunarodnom humanitarnom i krivičnom pravu, podsticanje na genocid je samostalno krivično djelo koje se naziva i "zločinom u početku".

Za počinjenje tog krivičnog djela nije neophodno da genocid bude počinjen, pokušan ili da je vjerovatan.

Potrebno je tek da određena poruka bude izražena sa genocidnom namjerom - javno i da se njen sadržaj može protumačiti kao podsticanje na uništenje određene nacionalne, etničke, rasne ili religijske grupe u cjelini ili djelimično.

Upravo to se u Hrvatskoj dešava ispisivanjem poziva na ubistvo Srba, pa čak i djece. Pravno je potpuno irelevantno hoće li poruka zaista nekog podstaći na djelovanje ili ne, kaže Alaburićeva.

Sagledane u tom svjetlu, dopisivane poruke na plakatima SDSS-a o "klanju srpske djece i ubijanju Srba" predstavljaju upravo školski primjer /posebnog/ zločina podsticanja na genocid.

U tekstu se upozorava da je odsustvo bilo kakve suvisle reakcije vlasti, a posebno pravosudnih organa - naprosto neshvatljivo.

Izborna kampanja SDSS-a i predsjednika te stranke Milorada Pupovca za Evropski parlament, u kojoj se šalju poruke da su i Srbi ravnopravni građani sa svojim pravima, u Hrvatskoj je izazavala bijes desničara koji su se žestoko obrušili na Pupovca i sve one koji učestvuju u toj kampanji.

Plakati i bilbordi su zasuti porukama mržnje i otvorenim pozivima na ubistva, a brojni desničarski portali atakuju na svakoga ko je učestvovao u kampanji SDSS-a.

Tako se na meti desničara i ustašofila našao i fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević.