latinica  ћирилица
21/05/2019 |  11:32 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Poljoprivredno-prehrambena škola u Prijedoru primjer uspješne praktične nastave

Da teorija upotpunjena praksom doprinosi kvalitetu nastave, znaju đaci Poljoprivredno-prehrambene škole u Prijedoru.

Zimnica, domaći sokovi i sirevi, svakodnevno se prave u školskim kabinetima. Za ovim proizvodima velika je potražnja među Prijedorčanima.

Sve što naprave kažu u rekordnom roku prodaju.

U pekarskom kabinetu većina je onih koji se žele zaposliti u struci. Cilj je, kažu, savladavanje zanata kako lakše došli do posla.

Posljednjih 10 godina, potpuno opremljena pekara u školi doprinosi kvalietu nastavnog programa u Poljoprivredno-prehrambenoj školi. Plodovi rada učenika najbolji su pokazatelj uspješne praktične nastave.

- Sve što mogu ovdje da nauče će vidjeti i u stvarnom životu i u radu ako se zaposle u bilo kojoj pekari, pogotovo sada kada imamo pekare manjeg kapaciteta - pojasnila je Suzana Mršić, profesorka stručnih predmeta u prehrambenoj struci

- Radimo na tome da što više probudimo preduzetnički duh kod djece.Tako da se nadamo da će mnoga djeca koja završe naše školovanje i nauče u praktičnoj nastavi da rade, moći da stvore svoj vlastiti biznis - kaže Marko Knežević, profesor stručnih predmeta i praktične nastave prehrambene struke.

Sve ono što učenici naprave, u školskom prodajnom prostoru prodaju. Takav vid obrazovanja stvara preduzetnički duh i osposobljava mlade ljude za potrebe tržišta rada.