latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:55 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Čast otadžbine: Uniforma je svetinja

Udruženje Čast otadžbine poručilo je da Republika Srpska mora učiniti sve da bude ukinuta funkcija visokog predstavnika u BiH, ocjenjujući da OHR do sada nije reagovao ni na jednu antisrpsku i antidejtonsku provokaciju Bakira Izetbegovića, Šefika DŽaferovića, Denisa Zvizdića i Željka Komšića, ali jeste na izjavu Milorada Dodika o uniformama.
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs) -
Čast otadžbine (Foto: castotadzbine.rs)

Udruženje je postavilo pitanje koliko je lider SDA Bakir Izetbegović platio OHR za visoku ocjenu Oružanih snaga BiH, a za istovremeni napad na srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon njegove izjave da pripadnici 3. Pješadijskog puka Oružanih snaga BiH koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske iduće godine na proslavi treba da obuku uniforme VRS.

- Potrebno je i da Incko i svi u svijetu nauče da je Srpska uniforma svetinja, kao krst časni i vjera, i da niko i nikada neće skrnaviti nacionalni identitet Srba - saopšteno je iz Udruženja Čast otadžbine.

U saopštenju je navedeno da niko nije reagovao na antisrpske provokacije Izetbegovića i njegovo postrojavanje bošnjačke komponente Oružanih snaga BiH u uniformama takozvane Armije BiH u Zenici.

- Da li je iko od međunarodnih činilaca u BiH osudio zloupotrebu Oružanih snaga BiH pri podizanju spomenika ustašama u Fazlagića kuli kod Gacka, i tako širom BiH. Nije, jer bošnjački lideri rade po scenariju koji dobiju od stranih obaveštajnih službi - ističe se u saopštenju.

Iz Udruženja Čast otadžbine konstatuju da su Dodikove izjave, iako nisu štetne za bošnjački ili neki drugi narod, izazvale brojne izlive mržnje prema njemu i Republici Srpskoj, od svih relevantnih bošnjačkih i međunarodnih činilaca BiH "jer sve što je srpsko smeta".

U saopštenju je naglašeno da zbog svih okolnosti Narodna skupština Republike Srpske treba da donese odluku kojom Srpska neće priznati nijednu odluku Savjeta ministara u tehničkom mandatu, kao i da decidno odredi dalji put Republike Srpske i način njenog razdruživanja od Federacije BiH.

- Republika Srpska može samostalno egzistirati, zato treba raspisati referendum, razići se u miru sa FBiH i zaploviti u neke mirnije vode i prosperitet - navedeno je u saopštenju.