latinica  ћирилица
21/05/2019 |  13:06 | Autor: SRNA

Preduzeća iz Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji je danas otvoren u Beogradu, učestvuju i privrednici iz oblasti metalske i elektroindustrije iz Republike Srpske.
Nenad Popović otvorio Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća - Foto: SRNA
Nenad Popović otvorio Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignućaFoto: SRNA

Na 63. vodećoj regionalno razvojno tehnološkoj manifestaciji prisutno je više od 600 direktnih i indirektnih izlagača iz više od 30 zemalja sa četiri kontinenta.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić naglasio je da je i ovogodišnji sajam prilika za predstavljanje privrednih potencijala iz Srpske, kao i za sklapanje novih poslova.

- Sajmovi su prilika da se potencijalnim kupcima pokažu novi proizvodi i nove tehnologije, da se uporede sa drugima i da se ugovore određeni poslovi - rekao je Đurić novinarima.

On je dodao da se u okviru sajma održava nekoliko pratećih manifestacija, što privrednicima iz Srpske pruža mogućnost da čuju nešto novo i da svoje proizvode uporede sa drugima.

Đurić je napomenuo da će se Privredna komora Republike Srpske truditi da za naredni sajam obezbijedi veći broj učesnika i veću pokrivenost troškova.

Sajam je otvorio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović, koji je prethodno sa Đurićem i direktorom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem obišao izložene proizvode preduzeća iz Srpske.

Na otvaranju sajma Popović je naglasio da razvoj malih i srednjih preduzeća sa inovativnom i digitalnom komponentom predstavlja posebnu šansu za Srbiju.

- Mala i srednja preduzeća jesu kičma moderne ekonomije - rekao je on, naglasivši značaj saradnje Vlade Srbije sa evropskim partnerima na razvoju malih i srednjih preduzeća.

Popović je ukazao i na neophodnost razvoja robotike za proizvodnju u malim i srednjim preduzećima na čemu će, kako je rekao, Vlada Srbije, takođe, aktivno raditi sa evropskim partnerima.

Na sajmu, na štandu od 85 metara kvadratnih, predstavljene su četiri kompanije iz Republike Srpske - Fabrika alatnih mašina "Novi Јelšingrad", "Alf-om" i "Tri best" iz Banjaluke, te "Elker" iz Ljubije, dok je više od 20 firmi predstavljeno putem kataloga.

Nastup privrednika iz Srpske organizovala je Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH i Predstavništvom Srpske u Srbiji.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća među najznačajnijim je privrednim i tehnološkim događajima u jugoistočnoj Evropi i ima izuzetan uticaj na razvoj industrije u Srbiji i regionu.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji od 2014. godine podržava učešće privrednika i kompanija iz Srpske na tom sajmu.

Ovogodišnji 63. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na Beogradskom sajmu, trajaće do petka, 24. maja.