latinica  ћирилица
21/05/2019 |  13:57 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Vujković: Pratimo preporuke Međunarodne muzejske organizacije

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković poručila je da muzeji u Srpskoj ulažu napore da budu ustanove koje će pratiti sve preporuke Međunarodne muzejske organizacije pri Unesku.
Sarita Vujković - Foto: SRNA
Sarita VujkovićFoto: SRNA

Ona je rekla novinarima da će generalnom predsjedniku IKOM-a Suai Aksoi, koja boravi u posjeti Banjaluci, pokazati izložbu Percepcije Muzeja savremene umjetnosti koja će u septembru zvanično biti prezentovana na generalnoj konferenciji IKOM-a u Kjotu.

- Pokazaćemo joj naše ideje, razvoj muzeologije i ulogu muzeja u našem društvu - navela Vujkovićeva.

Prema njenim riječima, generalnom predsjedniku Međunarodne muzejske organizacije biće predstavljen rad i aktivnosti Muzeja i zmijanjski vez- svjetsko nematerijalno nasljeđe sa liste Uneska.

Suai Aksoi rekla je da u posjeti Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske boravi povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, čija je svrha međukulturna razmjena, razumijevanje i saradnja, kao i promocija kulturnih događaja i nasljeđa u svijetu.

Ona je pojasnila da IKOM pomaže lokalnim zajednicama i muzejima.

- Uloga muzeja je da donese mir i suživot - poručila je Aksoi.

Prema njenim riječima, tema ovogodišnjeg Dana muzeja je "Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije", a to je i tema generalne konferencije IKOM-a u Kjotu koja će biti održana u septembru i na kojoj se očekuje oko 3.500 učesnika.

- Tema konferencije biće savremeni problemi u muzeologiji i velike promjene u 21. vijeku - dodala je Aksoi.

Generalni predsjednik IKOM-a je u okviru svog mandata posjetila muzeje u regionu, sastala se sa direktorima ovih ustanova u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, a ovo joj je prva zvanična posjeta BiH.