latinica  ћирилица
21/05/2019 |  17:03 ⇒ 22/05/2019 | 07:42 | Autor: RTRS

Ponovo otkazana sjednica SM: Mektić optužio SNSD i HDZ za opstrukciju

Ponovo je odgođena sjednica Savjeta ministara BiH. Ministri iz HDZ-a BiH, kao i ministar Igor Crnadak nisu se pojavili, zbog čega nije bilo kvoruma.SDS-ovi Dragan Mektić i Mirko Šarović optužili su hrvatske ministre za bojkot koji je rezultat, kako kažu, dogovora SNSD-a i HDZ-a BiH. Ministar finansija i trezora HDZ-ov Vjekoslav Bevanda odbacio je navode o opstrukciji.

Politička kriza u BiH dostigla je vrhunac. Ne održavaju se sjednice oba doma PS BiH, zbog uslovljavanja SDA novi Savjet ministara nije ni na vidiku, dok odlazeći saziv ne uspijeva da se okupi. Po treći put, hrvatski ministri nisu došli na sjednicu Savjeta ministara.

- Ako me pitate da li je to opstrukcija, ne mogu vam precizno odgovoriti. Vjerovatno ćemo znati u narednih sedam dana - rekao je Šarović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda odgovara da nije riječ o opstrukciji i blokadi, već o proceduralnim propustima i neblagovremenom dostavljanju materijala za sjednice.

- Možda postoje takvi, ali ja nisam ministar koji se može pripremiti za sjednicu ako mu se dostavi materijal od 72 tačke u roku kraćem od 24 časa i to bez kompletnih mišljenja nadležnih institucija - tvrdi Bevanda.

Zanimljivo da pred novinare nakon neuspjele sjednice nije izašao predsjedavajući Denis Zvizdić ili neko drugi od bošnjačkih ministara, već su to uradili SDS-ovi kadrovi.

- Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da se radi o pokušaju klasične blokade ove institucije je najava Milorada Dodika, koji je prije mjesec dana rekao da će predstavnici hrvatskog naroda prestati dolaziti na sjednice Savjeta ministara - kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti.

Umjesto što drže pridike bolje im je da podnesu ostavku, jer nemaju legitimitet da predstavljaju Republiku Srpsku, odgovara na Mektićeve prozivke Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

- Hrvatski ministri imaju svoju autonomnu politiku i ja je ne bih komentarisao, ali ono što je na sceni je da postoji dio međunarodnme zajednice i probosanskih struktura koje žele da minimiziraju volju birača Srba i Hrvata, a žalosno je da u tom minimiziranju učestvuju Mektić i Šarović - ističe Košarac.

Mektić ne haje za Bevandina objašnjenja i dalje tvrdi da je Savjet ministara u klasičnoj blokadi, a da njemu kao odgovornom ministru ne može pod "kožu" da prima platu, a da ništa ne radi.

- To me pogađa lično kao ministra. Zar je normalno da mi ne radimo, da primamo 5.000 do 6.000 KM platu ,a da sjedimo i ne dolazimo na posao ili se pojavimo jednom u toku sedmice - kaže Mektić.

Samokritika i moralisanje imalo bi smisla da su Šarović i Mektić odustali od paušala na koji kao poslanici u PS BiH imaju pravo, ovako danas im je na osnovu odluke Administrativne komisije parlamenta iz budžeta BiH isplaćeno po 3.500 KM, dok taj novac nisu tražili Denis Zvizdić i Adil Osmanović.